SRG House by Fox Johnston

SRG House by Fox Johnston

Project: SRG House
Architecture: Fox Johnston
Interiors: Fox Johnston
Builder: SQ Project with Dot Kom Carpentry
Structural: SDA Structures
Landscape: Dangar Barin Smith
Colour Design: Consultant Lymesmith
Location: Sydney, Australia
Completed 2020
Photography: Smart Anson & Brett Boardman
Original Building: Credit Stuart Whitelaw, Frank Walsh, Marr Grounds & Sir Roy Grounds

A 1970s heritage-listed semi is re-engineered for contemporary family life. Keeping within the building footprint, architect Conrad Johnston has carved extra space and forged stronger connections to landscape and place, while maintaining the integrity of the original structure and material language.

SRG House by Fox Johnston

The SRG house is one of a pair of heritage-listed semis, built in 1972 on a steep waterfront site looking across the Parramatta River towards Iron Cove to the south, and Birkenhead Point to the west.

SRG House by Fox Johnston

Built at a 45 degree angle to the street, the semi zig-zags along the south boundary to side-step trees and sandstone outcrops. Its three-storey concrete pillar and slab construction was infilled with floor-to-ceiling fixed glass. The superstructure was solid, but its timber cladding and windows were beyond repair. Inside, much of the original interior had been covered up and painted, concealing its materials and character. With no opening windows to the south and west facades, and an uninsulated flat roof, the building suffered extreme heat gain in summer and loss in winter. It relied on a commercial-scale air-conditioning whose mechanical plant occupied half the lower ground level.

kitchen, Fox Johnston

The pair of semis were owned by the eminent Melbourne architect Sir Roy Grounds and his son Marr Grounds, an architect, university lecturer and sculptor.

living room, Fox Johnston

It is believed that Marr commissioned Stuart Whitelaw to design and oversee the construction of the semis (no. 6 and no. 8). Marr had occupied semi no. 6 while Roy used no. 8 as his Sydney pied-a-terre.

bedroom, Fox Johnston

The original grid set up a powerful rhythm. How we unlocked the design is by interweaving old and new,” says Conrad Johnston. “Working within that original geometry, we applied a softer edge in the form of curves. It’s more overt in the new apartment / garage building, and less obvious in the main house.” – Conrad Johnston, Director

bedroom, Fox Johnston

To improve thermal efficiency, the redesign includes significant new openings in the original glazing grid for air circulation, and upgrades all glass to high performance. All facades are upgraded with high R-value insulation and the lower-ground level’s new concrete slab includes hydronic heating. The new self-contained studio has a green roof, high-performance glass and strategically located windows for natural light and air flow.

bathroom, SRG house, Fox Johnston

balcony, SRG house, Fox Johnston

SRG House by Fox Johnston

pool, SRG house, Fox Johnston

SRG House by Fox Johnston

Subscribe to our newsletter

Paul’s Place by The Stylesmiths

Paul's Place was completed the beginning of 2020, perfect for COVID lockdown - An ideal time to adore and revel in his new home, moulded to be “distinctly mine, shoes off and feet up, ready to relax, entertain or be creative.”

Ocean Bluff Estate / Madeleine Design Group

The vision for Ocean Bluff Estate was to create a luxurious oceanfront property that complemented the natural beauty of its surroundings. Awarded in January 2016 and completed in January 2020, the project began as a partial renovation and evolved into a whole gut,...

Miko Laneway House: A Reimagination of the Traditional Colonial Style

Point Grey Laneway, also known as Miko Laneway house, is a re-imagination of the traditional colonial style laneways proposed by the City of Vancouver’s Laneway program into form based and respectful of the Japanese Canadians that have lived in Vancouver for generations.

Extensive Renovations to Existing 1960’s Vancouver Family House

This family house was designed by Scott Posno Design while maintaining a vintage style like the 60s. Main floor interior walls were removed to create an open concept plan. New features include a huge marble kitchen island and new hanging steel fireplace.

Vivid Color Apartment in the Downtown of Taipei City

Designer: Waterfrom Design Project: Vivid Color Apartment Location: Taipei City, Taiwan Area: 100 sqm Photographer: Kuomin Lee Situated in the Downtown core of Taipei City, Vivid Color Apartment is...

Recommended Stories