Residential ArchitectureHousesTraditional Somber Interior Redesigned into a Modern Environment

Traditional Somber Interior Redesigned into a Modern Environment

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (1)

Project: Traditional Somber Interior Redesigned
Architects: Taylor Smyth Architects
Location: Toronto, Canada
Photo Credits: Virginia Macdonald

Built in 1960, Gallery house has been completely redesigned by Toronto-based Taylor Smyth Architects.

The transformation of a somber traditional interior into a joyful modern open environment was designed to be a vessel for the clients’ extensive art collection, as well as a family focused environment for their three children. Built in the 1960’s, the existing house mimicked an Arts and Crafts vernacular with dark wood panelling and a labyrinth of rooms. The house was gutted, and walls relocated to create an open flow of space. Avid art collectors, the owners requested a flexible environment to showcase their growing collection. A new floating stair of oak treads on white painted steel links the ground and second floor. The kitchen/family room beyond features a palette of wide plank oak flooring, walnut millwork, leathered Calcutta marble and stainless steel.

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (24)

The master bedroom ceiling was substantially raised to take advantage of the unused space in the attic above, and the end wall was opened up to create a wall of glass looking out to the garden. In the master bathroom, a variety of different materials and textures are used to create a rich composition – acid etched black mirror, black granite, textured black tile and ebony coloured wood – in response to the client`s request for an all black bathroom.

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (14)

The exterior of the house was substantially retained with the exception of the Elizabethan style infill of stucco and wood within the dominant triangular gables. These were re-clad in a modern interpretation of the Elizabethan style, using black stained wood panels divided randomly with strips of clear anodized aluminum.

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (15)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (16)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (21)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (23)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (22)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (25)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (19)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (18)

Traditional somber interior redesigned into a modern environment (20)

Subscribe to our newsletter

New Canaan Retreat for a Landscape Architect and Her Family

Situated on the edge of a protected wetlands area, the New Canaan Retreat offers a flexible and multi-purpose space for a landscape architect and her family. As an office, poolhouse, studio, or space for entertaining, the modular home offers oblique views up and down the wetland valley.

Huru House: Japanese Modernism Meets New Zealand Construction

A humble but unique family home in Gisborne has been named the supreme winner in the 2019 Resene Architectural Designers NZ Design Awards. The judges praised the "exceptional'' design, saying Andrew Simpson had taken a small house and made it large.

Charismatic Loft Apartment in an Old Marmalade Factory

This charismatic loft was recently completed by Loft Kolasinski, a interior design firm based in Szczecin, Poland (north of Berlin). Our project was done in...

Gallery Residence / DeForest Architects

Architects: DeForest Architects Project: Gallery Residence Project Team: DA+Team: Ted Cameron, Julie Kim Interiors: Jan Holbrook Construction: Joseph McKinstry Construction Photography: Ben Benschneider Photography Gallery Residence is a single-family home...

Russian Hill Apartment in San Francisco / Studio Graf

The Russian Hill apartment required carefully planned teamwork and logistics to manage the bustling urban location and minimize impact on the building’s neighboring residents

Recommended Stories