Residential ArchitectureHousesENE House by ENE+ENE Arhitectura

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

E+E House / Ene+Ene Arhitectura

Project: ENE House
Architecture: ENE+ENE Arhitectura – Mihai Ene, Adela Ene
Location: Dumbrava Vlasiei, Balotesti, Romania
Client: Loreco Investments, Horia Bălan
Structure: Profesional Construct – eng. Paul Ioan, eng. Florin Nicolițov
HVAC: Alma Instal Pro S.R.L. – eng. Adrian Sandu
Project Management: Vision Property Partners – eng. Claudiu Guță, eng. Andrei Gagea
Contractor: Vlad Group – eng. Florin Vlad, eng. Bogdan Vlad
Fixed furniture production: Publimpres – Tudor Migia
Surface: 280 sqm
Period: 2015 – 2019
Photography: Cosmin Dragomir

“Imagine a house the way you want it to be”, this was the assignment of the Dumbrava Vlasiei architecture competition, in which we were invited to participate, and where the single constraints were the local urban regulations and a budget limit. For an architect, this can be the kind of moment which he dreams of, but when it eventually appears, he realizes that the inexistence of normal architectural impositions can be a deceptive trap.

The lack of spatial, morphological, historical or cultural landmarks that characterizes interventions in a completely new neighbourhood, at the zero point of its becoming, is sometimes a more important obstacle than it may seem in starting and developing the creation process inherent to architecture. Consequently, lack of limits generates self-censorship, the conscious development of a personal set of values.

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei prefigures to become an atypical residential district for the real estate developments in Romania. Less than an hour drive from Bucharest, surrounded by forest, with a an interesting urban design, with sinuous streets and green public spaces, with lots of different shapes and size, Dumbrava Vlasiei is slowly becoming a special place, and this is already evident from what has been built up to the present. A public park of remarkable scale and complexity is set right in the heart of the new neighbourhood. The elements that make up the specific equipment, the urban furniture, the roadway, the sidewalks, the street lighting are taken into account during the project phase and are put into operation with the utmost rigor.

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

The first idea was to develop a house on a single level, with more than just a visual connection with its own courtyard, each space having access to the exterior, but with a discreet relationship with the street front. A linear spatial development, perpendicular to the street, a succession of spatial sequences calibrated according to the functional necessities assigned to each of them. In order to free the inner spaces as much as possible, the rooms are delimited one from the other by functional walls, always of the same thickness, containing furniture and equipment – from wardrobes and shelves to kitchen countertops. Two external courtyards interrupt the linearity of the ENE house, one that announces the access and another, more generous, in relation to the kitchen and the dining room. The ENE house is divided into two areas, the one adjacent to the street, designed for the daily life, characterized by space fluidity, and the retracted, with a view to the opposite side, night area, which ensures privacy.

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

A possible reference was what, sometimes with contempt, is called the “wagon house”, which has a morphology characteristic of the rural area in question, and which, despite its apparent simplicity, has a spatial potential still insufficiently exploited in contemporary local architecture.

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

living room, ENE+ENE Arhitectura

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

ENE House by ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei project / ENE+ENE Arhitectura

kitchen / ENE+ENE Arhitectura

kitchen / ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei project / ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei project / ENE+ENE Arhitectura

dining room / ENE+ENE Arhitectura

bedroom / ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei project / ENE+ENE Arhitectura

interior design / ENE+ENE Arhitectura

Dumbrava Vlasiei bathroom / ENE+ENE Arhitectura

bathroom / ENE+ENE Arhitectura

Subscribe to our newsletter

A Mid-Century Austin Office Building Transformed to Foster Interdisciplinary Collaboration

Located on North Lamar Boulevard just north of downtown Austin, Clayton Korte’s office embodies the firm’s commitment to interdisciplinary collaboration and to fostering discourse in the design community.

Weiss Penthouse by K.O.T Architects

In order to enjoy a sense of maximal space, the living room of the Weiss Penthouse is defined only by furniture, inviting the residents and their guests to explore, by walking or glancing, the boundaries between the private and the public.

An Old Fisherman’s Cottage Converted into a Comfortable Vacation Spot

The clients bought a south-facing derelict fisherman’s cottage overlooking Patterson inlet and Ulva island that they wanted to transform into a cosy vacation spot where they could entertain guests.

Solera Supermarket by Masquespacio

Interior Designers: Masquespacio Project: Solera Supermarket Location: Cologne, Germany Area: 500.0 m2 Photography: Luis Beltran Masquespacio, the creative consultancy of Ana Milena Hernández Palacios and Christophe Penasse has designed...

House for a Photographer by ValArch Ateliér

Premek´s land looked like a nice peaceful meadow under the forest but the whole thing looked easier than it actually was. The land lies on the border of the third and fourth zones of the Beskydy Protected Landscape Area.

Recommended Stories