Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

Architects: Studio Toggle
Project: Yarmouk house
Location: Al Yarmouk St, Kuwait City, Kuwait
Lead Architects: Hend Almatrouk, Gijo Paul George,
Area: 2500.0 m2
Project Year 2017
Photography: Gijo Paul George

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families. A series of light wells and balconies throughout the house, along with a discreet garden space on the ground floor, focuses on the project’s main narrative of diffused natural lighting.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 1

The basement of the house and its roof terrace cap the building with elements of unity and interaction, where the siblings and their families are able to get together and socialize. The basement includes a large banquet hall with light wells on either side to bring in ample natural light. The room, covered completely in travertine, sets a more classic and elegant atmosphere for larger gatherings. The basement also includes parking facilities for 10 cars and a staff quarters, also naturally lit.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 2

The independent units follow an identical plan although the form is articulated to disrupt symmetry. The ground floor houses the social areas for each family and is flanked by a very private garden that lights up the interiors through large sliding windows. Vertical circulation is organized along the middle of the house and the living spaces organized along the building periphery to maximize natural light. The first floor houses the bedrooms in a similar way along the outer edge, including a sky-lit communal area and a kitchenette in the center.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 3

The materiality of the interiors is driven by the hierarchy of the space, ranging from a dramatic music room finished in an aptly titled scandalous marble, to the almost Scandinavian simplicity of the upper levels that houses the bedrooms, pantry and the informal reading room. Subtle warm tones, achieved by a combination of silver travertine cladding with white oil finished ash parquet, set the mood for the ground floor living and dining areas.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 4

Outline of client’s vision: The clients’ vision was very straightforward but challenging as it called for a dense program relative to the plot size on a very restrictive budget. The clients were very specific on the need for two identical yet completely independent units for the two families, and dedicated shared areas for interaction. Parking in the basement was essential due to the dense program and large footprint that would entail. A shared banquet hall, doubling up as the Dewaniya, was also part of client’s requirement. Each unit was to have 5 bedrooms ensuite, a formal living / music room, family living and dining area, a kids play room and a large kitchen. Upper floor was also to have a communal reading space and a pantry. Female staff would be on the second floor with their own suites and the male staff next to the parking in a basement suite with clerestory windows to afford natural lighting and ventilation.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 5

The clients requested a simple well-built house that minimizes the need for heavy maintenance and upkeep. Naturally lit, airy spaces were an essential parameter along with private garden spaces scattered around the house.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 6

Context: This house is located in Yarmouk, a quiet suburban residential neighborhood in Kuwait. The extremely hot climate and its occasional dust storms and hot desert winds influence the way buildings are designed in these areas. The site faces a suburban residential street, and is enclosed on the other 3 sides by adjacent houses. The surrounding built fabric consists of independent villas with a more traditional design; allowing this house the opportunity to reflect on certain elements of its surroundings, yet provide a new aesthetic to the street it occupies.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 7

Design: The client’s brief called for a very dense program relative to the allowed footprint and also for the two units to be identical and side-by-side. This posed multiple challenges to the architects in terms of finding a balance between enclosed and open spaces, as well as bringing sufficient natural lighting to all areas of the house.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 8

Studio Toggle chose to address these challenges in an incremental manner by creating light wells, balconies and decks affording varied degrees of transparency and porosity throughout the building. This approach resulted in a choreographed sequence of naturally lit spaces with a well-defined hierarchy dictating its degree of privacy.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 9

The open-plan ground floor brought natural light into the living and dining area through its wide sliding glass panels leading to the outdoor garden space towards the edge of the plot. While maximizing the natural light, overhangs were employed strategically to decrease direct sunlight and solar heat gain. The garden, with its high walls and louvers fosters greenery and light for the social spaces, including the banquet room in the basement, while affording total privacy from neighboring buildings.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 16

A similar technique is applied on the first floor, placing all bedrooms on the parameter to ensure windows in each room for their own natural lighting. A large skylight lights up the resulting interstitial area turning it into a brightly lit communal reading spot. The exterior of the house is finished in an austere palette of white cement render contrasted against the rough grey finish of the window frames and louvers. The louvers afford necessary privacy to the stepped entrance foyer and the roof garden and soften the impact of the crisp white massing.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 10

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 11

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 12

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 13

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 14

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families 15

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Schaller Studio – Boutique Art Hotel inspired by Mark Schaller’s working studio

Boutique Art Hotel, The Schaller Studio is located in Bendigo, Victoria region, Australia, and it is part of the Art Series Hotels chain managed...

Modern Gabled House by Colectivo Du Arquitectura

The F&A House is a modern gabled house designed by Colectivo Du Arquitectura. The house is located in a residential area on the outskirts...

Anaz House, Santander / Garciagerman Arquitectos

The Anaz house lies adjacent to the plane-tree covered path, and can be understood as another pavilion along the way to the palace’s entrance sequence. The Project is located in a rural enclave close to the village of San Vitores, a few kilometres away from the Atlantic Coast, and in the former grounds of the Torreánaz Palace.

Eberly Restaurant, Bar and Cafe in Austin / Clayton & Little

Eberly, inspired by sources both humble and lofty, marries a former 1970s print shop building with a salvaged bar from the storied Cedar Tavern in New York’s Greenwich Village to create a sophisticated bar, cafe and restaurant in central Austin.

Endless Encinitas Summer by Matrix Design

Matrix Design has designed Endless Encinitas Summer, a contemporary house in San Diego, California, US. Project description: On top of a low coastal divide, the...

Parkwood Residence Exudes Contemporary Elegance Balanced with a Modernized Industrial Flair

Located in the heart of Forest Hill, Parkwood Residence designed by multidisciplinary Ancerl Studio exudes contemporary elegance balanced with a modernized industrial flair.