Stanford Midcentury Addition-Remodel / DADO Group

Stanford Midcentury Addition-Remodel

Stanford Midcentury Addition-Remodel project was recently completed by DADO Group, a San Antonio based firm that offers clients single-source architectural design and construction services. Seeking a modern interpretation for a 1963 vaulted roof Olmos Park home described by architectural journalist Steve Bennett as “caught in a kind of ‘Brady Bunch’ time warp,” the renovation exposed the good bones of the property in contemporary fashion.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 1

The 2,800-square-foot structure was dark and boxy, with smaller rooms separated by fixed walls. Barrier walls and an entry hall closet were removed, opening up the living/kitchen area. 4 x 8-foot windows were also added all along a west wall of the living/dining area filling the space with natural light.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 2

Anchored by a custom blackened steel, a pivot entry door with an elongated circular steel pull, an expanse of two-inch by two-inch custom cypress ceiling slats extend from the front porch into the entry, dining and kitchen culminating with the addition of a 20-by-24-foot glass-walled family room with concrete floors where the garage was once located.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 3

Recessed LED lighting interspersed between the slats in a random pattern leads adds visual interest to the design while illuminating the series of open-concept living spaces.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 4

In the kitchen, wood paneling was stripped away and high gloss white cabinetry was installed. A work island of white quartz with waterfall edges holds deep drawers for added storage. The back of the island is accented with a black steel plate. The blackened steel is repeated in windowsills with black aluminum windows. Appliances are all black.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 5

The red brick living room fireplace surround was resurfaced with hand troweled soft gray plaster that was repeated on the kitchen’s waterproofed backsplash. An original three pendant light fixture hangs in the living area where the vaulted ceiling is given a retro redo with sculptural ceiling tiles. Original Terrazzo floors were resurfaced and polished.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 6

Steel girders and custom steel framework with expanses of glass wall encase the jewel-box family room, a new addition that extends the interior space into the outdoor landscape. A plywood cypress ceiling reaches a height of 14-feet, giving the airy respite volume.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 7

Steel brackets hold a custom Baltic birch plywood laminate floating workspace/desk with high gloss white top that extends the entire width of the space. The edges of the wood are oiled to further expose grain and color variation.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 8

The bedrooms have been kept minimal and clean, allowing natural light to flood the white-walled retreats. Frosted glass sliding doors front reconfigured closets. Clerestory windows were installed to maximize natural lighting while insuring privacy. Floors are self-leveling concrete that has been dyed light gray and waxed for a subtle luster. Two of the bedrooms have sliding glass doors that open to a rear patio.

Stanford Midcentury Addition-Remodel 9

The master bath features a walk-in shower that is plastered in the same hand-troweled surfacing adding continuity to the repurposed home that now boasts mid-century vibe meets modern family. Project Photos by Dror Baldinger

Stanford Midcentury Addition-Remodel 10

Stanford Midcentury Addition-Remodel 11

Thank you for reading this article!

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Aegean Pool House Designed as an Escape from Urban Life

Located in East Texas, Aegean Pool House is sited on a hilltop overlooking a peaceful lake, surrounded by densely shaded pine forest. This weekend home is designed as an escape from urban life and emphasizes strong connections to nature and a sense of place.

Cardiff Ranch / Surfside Projects

Color, geometry and the material choices of the exterior defines the Architectural metaphor of “old meets new” for the Cardiff Ranch project. A simple and playful design layout liberates the segmented original main living area to a light-filled open space that features a functional kitchen Island and oversized sliding glass doors that directs flow to a styled outdoor rear patio hang out.

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Asolidplan Creates A Flexible Living Space With Movable Walls

The client is a couple who wanted a Fun and Flexible living space in their newly bought HDB apartment, without compromising on their programmatic requirement.