Residential ArchitectureRenovation ProjectsStanhope Avenue House by Iguana Architects

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

Project: Stanhope Avenue House
Architects / Interior Designers: Iguana Architects
Contractor: Billa Contractors
Décor and interior styling: Hmly Decor
Location: Greater London, England, United Kingdom
Site size: 186 m2
Project Budget: £210000
Completion date 2021
Building levels 2
Year 2018
Building levels 2
Photo Credits: Juliet Murphy

A beautifully lit ground floor wrap around extension and internal refurbishment to a dark a fragmented period property.

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

The client’s child and my own attend the same school and in early 2020 they approached me because they had noticed that I was an architect and they wanted to get recommendations for builders given that they had purchased the property with planning permission in place. It was by pure curiosity that I asked them to show me the plans so that I can make the right recommendation of contractor and when they sent over the plans it became quite apparent that the planning approval which was in place was not going to meet the requirements of the clients as they would have ended up with a very low internal head height in the newly extended areas. This seemed rather strange given that the property had potential for very tall ceilings with the right kind of approach. Never the less it was not my project so I made an introduction to one of my contractors who was working on one of my projects in Elmhurst Avenue (our third project on the same road at the time).

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

dining area, Iguana Architects

When the clients came to the site the contractor showed them around and I popped my head in at the same time as I was due for a site inspection. I believe that the clients really liked what they saw and given that they now knew they were not maximising their home extension given the head height issues, and they realised that they could do so much more, they wanted to see if they could revisit the approval but with us looking at the project. There was one major caveat and it was that they needed to be onsite building within 6 months and completed in approximately 10 months given that their budget had to include the rent that they were paying along side a mortgage.

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

So with a great deal of effort and some slightly risky overlapping of planning applications and technical detailing we had appointed a contractor and got to work in under 6 months.

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

The big challenge on a fast paced project like this is that whilst all the 1st fix work was done and being built, non of the second fix was developed. It took a lot of effort from the clients and ourselves to develop an interior design language that met their requirements and the clients were absolutely fantastic with their choices of finishes and lighting.

stairs, Iguana Architects

Whilst it was a challenging project, it was equally satisfying seeing the project come to life. Its now a pleasure to go over and see the space, how happy the clients are and what a difference it has made to their life.

living room, Iguana Architects

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

bedroom, Iguana Architects

bathroom, Iguana Architects

Stanhope Avenue House by Iguana Architects

Lorimer Street Townhouse – Loft Home for a Family of Four

Project: Lorimer Street Townhouse Interior design: Elizabeth Roberts Architecture & Design Design Team: Elizabeth Roberts, Dennis Mendoza, Polly Horne, Jessica Gould Location: Williamsburg, Brooklyn, NY The Lorimer Street...

Tastefully Renovated Italian Apartment by BLAARCHITETTURA

The apartment is on the second floor of a building 50s. It is located in a special area of Cuneo (North of Italy), very green and well positioned. His T-shaped configuration, with the best solar exposition located at the opposite side of the entrance, has determined a radical change of the internal plan.

Penthouse in Ahmedabad by Prashant Parmar Architect

A small-scale duplex apartment situated in suburb of Ahmedabad city, was a 4bhk duplex penthouse that further converted into 3bhk as per clients’ requirements.

Ranch Redo in Culver City, California / ras-a studio

Ranch Redo is a renovation project to an existing Ranch style home located in Culver City, California. The project was completed by ras-a studio, a...

The Barbarian Group – “Endless Table” Office by Clive Wilkinson

In order to create offices that will delight and inspire employees, The Barbarian Group turned to Clive Wilkinson, an architect who has taken on the challenge to come up with an interesting idea to combat monotony.

Related Articles