Architecture and Interior Design StudiosMaterial Works ArchitectureStoke Newington House / Material Works Architecture

Stoke Newington House / Material Works Architecture

Stoke Newington House / Material Works Architecture

Project: Stoke Newington House
Architects: Material Works Architecture
Structural Engineer: Foster Structures
Kitchen Joinery: BDB Furniture Ltd
Location: London, United Kingdom
Size: 150 Sqm
Area Added: 11 Sqm
Area refurbished: 20 Sqm
Photo Credits: Gautier Houba
Text by Material Works

Material Works were commissioned to design a a small addition to this victorian terraced house in Stoke Newington, London. With a limited budget and limited space for building in, the challenge was to transform the existing dark and cramped kitchen space into a bright and open space that would cater to the needs of a growing family. To achieve this an extensive roof light was installed above the new addition and the rear wall opened up with large sliding doors above a new window seat. A careful coordination of the restricted space allowed for the inclusion of a kitchen island while still leaving space for a dining table. The robust polished concrete floor was offset by the use of natural oak joists to support the roof-light and form the window seat, creating an aesthetic that was at once both contemporary, practical and welcoming.

Stoke Newington House / Material Works Architecture

“We requested something modern and more creative than the standard side returns you see in the area. The designs were fantastic – a raised window with seat, oak beams, polished concrete and exposed brick.” -Dan, Client

Stoke Newington House / Material Works Architecture

Stoke Newington House / Material Works Architecture

kitchen / Material Works Architecture

plan

Stoke Newington House / Material Works Architecture

Stoke Newington House / Material Works Architecture

dinig space / Material Works Architecture

kitchen +dining space / Material Works Architecture

Ghat House, an Oceanside Retreat in Chile by Max Núñez Arquitectos

The Ghat house is located on a terrain that has a 25º inclination, facing the Pacific Ocean. Its design, structure, internal organization, and the lifestyle proposed within it were determined by the pre-existing conditions of the topography.

Eco friendly house – combination of innovative sustainable technologies and contemporary architecture

Green Lantern is an eco friendly house designed by San Antonio-based John Grable Architects. Description by John Grable Architects: Sited on a corner lot of the...

Archers Warehouse by Fare Inc.

A unique listed Warehouse Conversion apartment on the banks of the river Thames, where the brief was to refinish the space to compliment the original beams and columns that give the dwelling so much character.

Budget Friendly House Completed in Just 3 Months

The project was based on an existing edicule located near one of the lateral boundaries of the site. The initial program contained only one bedroom, a bathroom and a warehouse that totaled 24sqm,

Elementary School Amos by SOA Architekti

The Elementary School Amos is a monolithic reinforced concrete structure. Glued wooden trusses are used for the flat roof of the central building, pitched roofs are supported by steel frames. Exterior and interior walls are made from sand limestone bricks.

Related Articles