A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam

Design: AHAA & Studiospacious
Project: Storage Attic Transformed into a Modern Apartment
Location: Haarlem, Amsterdam, The Netherlands
Team: Annemarijn Haarink, Freddy Koelemeijer en Coen Smit
Area 60 m2
Year 2017
Photography: Studio Kopp

After a characteristically steep climb to the former storage attic of this building you enter in the heart of the loft.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 1

With the removal of the suspended ceiling, height is gained and the beam for lifting goods from the street is made visible – a traditional and distinctive element in the completely modernised apartment. By making an open floorplan, a free height of over 3.2 meters and an uninterrupted wooden herringbone floor, the narrow and deep apartment is turned into a light, continuous space.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 3

An untreated steel window frame subtly divides the living area from the sleeping area while creating the necessary transparency so that daylight can penetrate deep into the plan. The black custom-made kitchen from shinnoki wood is the centrepiece of the loft. The kitchen consists of two low elements that have a minimal impact on the transparency between living room and bedroom with the tall refrigerator integrated into the steel window frame. The brass edge detail between drawers and base units allows a handle less kitchen, and connects the kitchen island and the adjacent table visually to form one element.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 3

The custom cabinets in the sleeping area also include access to the small bathroom. The bathroom looks spacious because of the use of sliding doors and the on-going herringbone pattern tile work in the shower and toilet.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 4

Making a new staircase above the existing staircase makes the roof accessible from the living room. The skylight creates extra daylight in the darkest part of the house and is the foundation for a future home extension on the roof.

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 5

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 6

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 7

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 8

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 9

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 10

A Former Storage Attic Transformed into a Modern Apartment in Amsterdam 11

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apizza Brooklyn Resto + Vino by KoDA – Kean Office for Design and Architecture

Along Miami’s bustling Bird Road, an unbroken space will be the second home for this local pizzeria. Like any great recipe, the design for Apizza Brooklyn called for proper ingredients; equal parts innovation, creativity and familiarity.

Auburn House Embodies the Simple, Casual and Hardy Spirit of a Modern Farmhouse

Set on 100 acres in the Sierra Foothills, the Auburn House embodies the simple, casual and hardy spirit of a modern farmhouse. Through its orientation, sustainable systems and material palette, the home embodies the pastoral and inspiring landscape of lakes, blue oaks, manzanitas and grasses.

Bunker Loft in Hamburg Offers a Luxurious Stay in a Cool Ambience

Staying in the Bunker Loft is a memorable experience ! Close by and yet withdrawn from the endless buzz of Hamburg. You can enjoy the vibe but have your private retreat after a busy day in the City or at work. With all the luxe you are used to in your own private home. Stay like home while you are on the road.

Danish Cottage Style Charm and Japanese Zen Aesthetics / Norm Architects

Scandic-Bohemian feels and barefoot luxury is found in this renovated and modernized coastal home in a quiet and secluded corner of Denmark, where Japanese zen aesthetics and danish cottage style charm come together, boasting subtle, nordic luxury and eclectic design elements.

Small Vacation House in Erquy, France / Atelier 56S

The project is the construction of a small vacation house in Erquy on a 1067 square meter plot. Located on the Emerald coast in Brittany, Erquy is surrounded by beaches and offers a unique natural setting.

Litchfield Countryside Retreat by Chango & Co

This countryside retreat was completely renovated by New York-based Chango & Co. Project description: It all began with a phone call from a lovely English couple...