Residential ArchitectureHousesStuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Project: Useless Bay Beach House
Architecture: Stuart Silk Architects
Interior Design: Susan Young Interiors
Landscape Architecture: Bruce Hinkley
Construction: Heggenes Construction
Location: Whidbey Island, Washington
Photography: Benjamin Benschneider
Text and photos: Courtesy of Stuart Silk Architects

This beautiful, south facing, ten-acre site on Useless Bay sits at the southern end of Whidbey Island. The clients wanted a home to accommodate large groups of friends and family—a place in which to celebrate weekend gatherings over food and shared time together.

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat The focal point for the home is the dramatic, two-story great room. The space—which includes a dining area at one end and a generous seating area at the other—is book-ended by two identical national park-scaled stone fireplaces. A series of stone columns surround the space and support the exposed structural system above. Stained, clear fir ceilings are layered with a crisscross of wood purlins and trusses in a tapestry that recalls traditional Japanese detailing, appropriate to this Pacific Rim setting. The carefully crafted wood detailing is paired with impeccably fitted stonework that captures our client’s desire to create a home to stand the test of time. The great room opens to a covered terrace, a place to sit sheltered from the southern sun and misty rains. Beyond lays a long sandy beach and panoramic views of Puget Sound and the Olympic Mountains.

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat Daylight—a precious commodity in the Pacific Northwest—was central to crafting the interior gathering spaces of the Useless Bay Beach House. To make the home light-filled, even on the greyest of days, there are two window-lined, twenty-five-foot-long shed dormers on either side of the main gable that runs the length of great room. These clerestories admit balanced, natural light into the great room throughout the day.

Stuart Silk Architects, living room The home’s aesthetic takes inspiration from early Northwest agrarian domestic architecture. Richly-toned, stained shingles, ledge stone chimneys with a band at the base, and super-scaled (eight-foot-tall) double-hung windows contribute to the timelessness of the design and its contextual response. The entire house is set upon a thirty-inch-tall stone base, providing a subtle yet visually sound platform for the home. Close collaboration with the owners resulted in interior finishes and furnishings that feel both inviting and comfortable and that complement the architecture.

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Stuart Silk Architects, stone columns

Stuart Silk Architects, kitchen

Stuart Silk Architects, bedroom

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Stuart Silk Architects, outdoor fireplace

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Stuart Silk Architects Designs Useless Bay Beach House, a Waterfront Retreat

Concrete Painting Studio Built on a Rocky Hill

This concrete painting studio was designed by Felipe Assadi and Francisca Pulido as an extension of a house. The studio is located in Los Vilos, Chile. Project...

GL Residence by INRE Studio

GL RESIDENCE is an extensive project that includes the renovation of a residence, the interior design of 234 m2 and the design of a garden lounge landscape on an area of 0.2 hectares.

River Ranch in Texas / Jobe Corral Architects

The massive rammed earth walls are visible from every room of the River Ranch, at times playing a main role and at others seeming to blend into the surrounding landscape.

Tasteful Display of Contemporary Design in a Cozy Apartment in Szczecin, Poland

The flat is located in a building from the 20's. The project included revitalization and partial reconstruction of all rooms. The apartment is furnished with furniture designed and made by Loft Kolasinski: 2 chests of drawers, dining table, coffee table, kitchen table, bed and night tables.

Ji Apartment, Taipei / KC Design Studio

The light of the low-floor old Ji apartment comes from the 4-meter lane in the front. The front large window introduces sufficient light, forming the single-axis division of the space.

Related Articles