Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

- Advertisement -

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Project: Solomon House
Architect: Dalecki Design
Location: Perth, WA, Australia
Year 2019
Photography: Dion Robeson

The owners came to Dalecki Design with a cottage that was tired and run down. It was lacking all the mod cons and was becoming too small for the growing family. The brief was to extend this humble Mosman Park cottage to accommodate their need for more space, whilst seamlessly fusing indoor and outdoor living for year-round entertaining.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

The client’s intent was clear – create 3 distinct wings that separated the parents, kids and living spaces of the Solomon house. The new upper floor was designed as the kids haven which included 3 bedrooms, a common activity zone and bathroom. The rear ground floor additions – dubbed ‘the family zone’ featured the kitchen, dining and ‘sunken’ living. In designing this space, Dalecki Design carefully considered a subtle ‘broken plan’ to enable an open plan connection and allow for partial privacy. This was in line with the client’s request to create a more snug, relaxed and intimate living space to break away from the busier living zones.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

In keeping with their love of entertaining, a seamless indoor/ outdoor connection was essential. As was the desire for multiple outdoor spaces within the backyard, that incorporated different layers and entertaining zones for various uses. The natural sloping topography of the site worked to their advantage to create this effect. The outdoor design featured a main alfresco which opens seamlessly to the main internal living area, a sunken lawn zone with the surrounding alfresco ledge acting as casual seating, and a further sunken pool and deck. Mirroring this internally, the new living space also utilised stepped sections to create a sunken effect as per the ‘broken plan’ style design.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Given the clients’ original Melbourne inner city roots, there was particular interest in paying homage to the popular architecture and mixed material pallet common to the east coast.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Externally, the design took a bold approach incorporating dark materials and textures around the alfresco, carport and upper floor pod, softened with small highlights of natural timber on the lower level, landscaping and crisp white walls around the pool area. Absolute attention to detail was given to purposefully and delicately translate these external elements internally across areas such as the fireplace cladding, exposed concrete floors, natural timber cabinetry and exposed recycled brickwork.

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

After reaching out to Dalecki Design, the owners new the subtle street presence of their cottage was about as ordinary as this house was going to get. The bold design that unravelled provides dramatic juxtaposition between new and old, separating the distinctive wings and eras of the Solomon house. Many elements were considered and uniquely interwoven to make this home function flawlessly as an active family home.

kitchen, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

living room, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

pool, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

bedroom, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

bathroom, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

bathroom, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

Solomon House, the Extension of a Tired Cottage by Dalecki Design

- Advertisement -

Sinan Books Poetry Store by Wutopia Lab

Wutopia Lab has completed Sinan books poetry store with the concept of ‘ Church in church’ , using 45 tons of steel in the historic site of St. Nicholas Church in Shanghai. As the largest professional poetry bookstore in Shanghai, it offers 1000 poetry books in different languages.

Appboy Office – Sunny, Airy and Fun Workspace by Homepolish

Homepolish has designed the new Appboy office, a marketing company located in New York City, US. This carte blanche was totally transformed into a...

The Rock House Offers Access to a Wild and Untouched Nature

Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other. The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence.

Kalgup Retreat Designed to Embrace the Western Australian Landscape

Designed to suit the rural setting, the Kalgup Retreat embraces the Western Australian landscape with its extensive side verandah and sweeping views, feature bush poles, exposed rafters and feature weatherboard cladding.

This House is Like an Archaic Stone Block in Middle of the Forest

This concrete house was designed by Swiss studio Wespi de Meuron Romeo Architects in Caviano, Switzerland. Description by architect: The house, designed as a residence for a...

Avonlea House / Robinson Architects

The future house was imagined by both client and architect to be a continuation of the long history of people living in a house on the site, and that the new Avonlea house would stand the test of time both architecturally and quality of workmanship.

Skyline Drive House by FGR Architects

Inspired by the essence of a home that becomes more beautiful with age, Skyline Drive House by FGR Architects is the result of a two material palette, concrete and glass chosen for their qualities of beatification with time, sustainability, simplicity of build and integration into the building’s existing environment.

Paiva Walkways Embraces the Paiva River Providing an Unique Experience

Paiva Walkways embraces the Paiva river with an extension of 8km, providing a walking path with a breathtaking natural beauty, with picturesque landscapes, waterfalls...

Go Vap House: Harmony Between an Indoor Garden and a Contemporary Design

Go Vap House is the materialization of the architects from MM ++ Architects from Vietnam and it was built on a land with a...

Dunn House / The Practice of Everyday Design

Dunn House is a single-family house designed by The Practice of Everyday Design in collaboration with Melanie Morris. The house is located in Toronto, Canada. Project description:...

A Vacation Retreat in the Countryside / Ene+Ene Arhitectura

Situated 40 km North of Bucharest, in a peaceful rural setting, the house serves as a week-end and vacation retreat for a family living and working in the capital. It tries to make the most of its privileged location