This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii

- Advertisement -

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii

Bennett / Yeo House is another stunning house of the Lavaflow series designed by Craig Steely Architecture in Big Island, Hawaii.

Project description: Located on thirty acres of remote pasture, this stunning house frames the sea and sky with structure and line. The slender steel frame supports walls of varying opacity; from nothing, to glass, to screen, to solid – creating a laminate of materials tempering the expansive view overlooking the Hamakua coastline on the eastern slope of Mauna Kea on Hawaii’s Big Island.

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 1

The remoteness of the site, our desire for large open expanses, and a commitment to build sustainability led us to investigate prefabrication in steel as a method of construction. We began by researching standard prefabrication systems but all that were available seemed clumsy and lacking the refinement we desired. So working closely with our structural engineer, we designed and developed a bolt together structural system based on 8”x8” wide flange beams that allowed for long spans of steel while keeping the elegance of scale we had envisioned.

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 2

The frame was fabricated in San Francisco by a shop that usually focuses on small-scale architectural steel work. They built this frame to the tolerances they usually apply to their staircases. An off-the-shelf corrugated self supporting roof system was integrated into the structural engineering and delivered to the site along with the steel frame. It took five days to erect the steel frame and roof.

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 3

Lavaflow 5 sits at the top of the property protected from the strong winds that are a constant on this side of the island. The house is long and thin with all rooms looking north towards the ocean. Circulation is on the south side and sun is mitigated along this extended hall with an epoxy resin screen – a product usually used for industrial decking. The house is elevated above the site and entered across a 50’x 50’ reflecting pond.

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 4

The narrow plan of the house provides passive cooling through cross ventilation allowing for the elimination of mechanical air conditioning. The industrial screen filters the sunlight creating a consistent and diffused interior light quality throughout the day. Another sustainable feature includes a solar heating system for all domestic hot water. This decidedly simple building of steel, concrete, and glass provides the essential requirements for living while focusing attention on living experientially in Hawaii’s dynamic environment.

Architects: Craig Steely Architecture
Project: Lavaflow 5 – Bennett / Yeo House
Location: Hamakua coast, Big Island, Hawaii, United States
Area: 260 sqm
Photographs: Bruce Damonte

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 5

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 6

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 7

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 8

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 8

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 9

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 9

This Stunning House Offers Expansive Views of the Coast of Big Island, Hawaii 10

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Roman Apartment / Carola Vannini Architecture

Roman Apartment is a residential project completed in 2016 by Carola Vannini Architecture. Located in Rome, the apartment has an inner surface of 180...

Viennese Guest Room – Raw Feel and Old Industrial Charm

Located in Vienna, Austria, in an old factory, Viennese Guest Room is a project completed by heri&salli in 2015. Founded in 1929, the old industrial charm...

Levitation Apartment in the City of Dnipro / Svoya Studio

During the design decision phase, owners of the Levitation apartment focused on provision of as much space as possible for the child area through reduction of the living room space.

Dolores Heights Residence by John Maniscalco Architecture

On an atypically-configured sloping double lot in San Francisco, this new home takes advantage of rare siting to maximize the experience of changing daylight and sweeping city views. The use of deep overhangs and angular cedar forms carefully frames horizon views while gently responding to the corner siting.

San Francisco House Renovation by YamaMar Design

YamaMar Design Architects in collaboration with Alison Damonte Design studio and landscape design firm Terremoto have completed the modernization of this San Francisco house...

New Pennsylvania Farmhouse by Cutler Anderson Architects

We were engaged to design a new four bedroom farmhouse on an existing 280 acre family farm in a remote area of northeastern Pennsylvania. The owners chose a piece of land in a meadow on the edge of a hedgerow.

Pondicherry House / Scott Simons Architects

Architects: Scott Simons Architects Project: Pondicherry House Location: Mount Desert, Maine, USA Area: 2,950 SF Photography: Trent Bell The owners wanted a small house that touched the earth lightly....

Family Home and Office on the Banks of Lake Geneva

This family home and office on the banks of Lake Geneva, with architecture by SAOTA and interiors by ARRCC, was designed for a successful Senegalese businessman based in Switzerland. The home draws on the owner’s heritage to advance an emerging African‐inspired aesthetic in its sculptural form, materiality, and textural quality.

Crown Heights Brownstone / BFDO Architects

In this Crown Heights brownstone, spaces are defined by built-in graphic millwork compositions and vivid three-dimensional color treatments punctuated by skylights, fireplaces and bold lighting choices sourced from Innermost Lighting

Mountain Shelter on the Highest Peak in Slovenia

OFIS Architects and AKT II in collaboration with students at Harvard University Graduate School of Design, designed this mountain shelter to meet the challenges...

Minimalist Contemporary House Designed To Be a Peaceful Retreat

Villa GK was built by request of a private client, who was looking to renovate his old Algarvian villa. Result of this intervention is a minimalist contemporary house which responds to the owners view on quality of life, privacy and sustainable living.