facebook

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture

Architects: Brett Grinkmeyer Architecture
Project: Barton Hills Residence
Interior Design: Blair & Carlisle Homes
Landscape Design: Pharis Design
Location: Austin, Texas, United States
Photography: Reagen Taylor Photography

Situated in Barton Hills, a South Austin neighborhood characterized by mid-century homes, this 2,900 square foot residence is strategically located on the lot to take advantage of the site’s expansive canopy of trees. The client desired a home for entertaining that would reflect the architectural style of the neighborhood. They also wanted a strong connection between the interior and the exterior. My goal was to create a design that would artfully encompass all of my client’s needs. The result is a welcoming, modern home with clean lines. I was also able to exceed the client’s expectations by emphasizing a connection between the indoor and outdoor environment.

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 1

The “L” shaped floor plan helps to frame the spacious back yard. The plan was carefully arranged to allow the master bedroom, kitchen, and living room a connection with the outdoors. The kitchen is the heart of the home and is the center of daily living. The area is flanked by the entry, dining room, living room and allows direct access to the back yard. The open floor plan also allows fluid movement between the kitchen, living room and dining room. One of the most dramatic features of the home is the vaulted wood plank ceiling with exposed beams in the living and dining room.

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 2

The exterior of the Barton Hills Residence pays homage to the neighborhood’s mid-century roots. At the perimeter, large windows fill the spaces with natural light creating a further connection to the outdoors. Perched atop a perimeter of clerestory windows, the ceiling floats above the interior walls providing views of the sites abundant trees.

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 3

As with any of my projects, energy efficiency is always a goal. Natural lighting and foam insulation where utilized throughout to reduce energy usage. The windows are large with low e coatings and deep overhangs to limit solar gains.

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 4

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 5

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 6

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 7

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 8

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 14

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 9

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 10

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 11

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 12

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 18

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 13

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 15

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 16

Barton Hills Residence in Austin by Brett Grinkmeyer Architecture 17

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Trask Solutions Office in Prague / Studio Perspektiv

Studio Perspektiv, a Prague based team of architects, designed a brand new office for the technological & consulting company Trask solutions a.s., a long term innovations partner of big companies and institutions.

Co Working and Artisan Space – Hubba-to by Supermachine Studio

Co Working & Artisan space is an office space designed by Supermachine Studio for Hubba, a space operator in Thailand. With their ambition, Hubba, a...

Kiah House by Austin Maynard Architects

Kiah House is an addition to a weatherboard cottage in North Fitzroy, Melbourne. The extension comprises two separate pieces of architecture, the master bedroom ‘haven’ - which sits beside the original house extending to the northern boundary, and the separate office poised above.

The Quest House / Strom Architects

Architects: Strom Architects Project: The Quest House Location: Swanage, United Kingdom Architect in Charge: Magnus Strom Area 235.0 m2 Photography: Martin Gardner Text by Strom Architects The Quest House is a...