Residential ArchitectureHousesVal Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect

Architects: Christopher Simmonds Architect
Project: Val Des Monts Retreat
Project Architect: Rick Shean
Location: Val-des-Monts, Quebec, Canada
Project Year 2014
Photography: Doublespace Photography

Val Des Monts Retreat is a tranquil forest retreat designed by Christopher Simmonds Architect, an architectural studio based in Ottawa, Ontario, Canada.

From the architect: A family cottage in the Gatineau hills infused with Canadiana shifts its way over the edge of a cliff to command views of the adjacent lake. The retreat is gently embedded in the Canadian Shield; the sleeping quarters firmly set in the rock while the cantilevered family room dramatically emerges from this stone base. The modest entry visible from the road leads to an orchestrated, tranquil path entering from the forest-side of the house and moving through the space as it opens up onto the lakeside.

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 1

The house illustrates a warm approach to modernism; white oak boards wrap from wall to floor enhancing the elongated shape of the house and slabs of silver maple create the bathroom vanity. On the exterior, the main volume is wrapped with open-joint eastern white cedar while the stairwell is encased in steel; both are left unfinished to age with the elements.

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 2

On the lower level, the dormitory style sleeping quarters are again embedded into the rock. Access to the exterior is provided by a walkout from the lower level recreation room, allowing the family to easily explore nature.

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 3

Natural cooling is provided by cool air rising from the lake, passing in through the lakeside openings and out through the clerestory windows on the forest elevation. The expanse of windows engages the ephemeral foliage from the treetops to the forest floor. The softness and shadows of the filtered forest light fosters an intimate relationship between the exterior and the interior.

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 6

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 7

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 8

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 5

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 9

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 4

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 10

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 11

Val Des Monts Retreat by Christopher Simmonds Architect 12

Kona Coast Retreat – A Traditional Hawaiian Vacation House

Kona Coast Retreat is set on a lava field poised at the edge of the Pacific Ocean. This unique, custom-built residence reimagines a Hawaiian...

Parkroyal on Pickering Hotel from Singapore, by WOHA Architects

Designed by WOHA Architects, Parkroyal on Pickering Hotel from Singapore is a successful example on how we can conserve and sustain nature in the...

Wroclaw Apartment – Wood & Color by Marmur Studio

The design of the Wroclaw apartment can be summarized in two words: wood and colour. The whole apartment is covered with the wooden floor that nicely reacts with the anthracite doors and different rooms in the variety of colours

Designer Daniel Michaeli Redesign a Newly Built Property

Designer Daniel Michaeli was hired to redesign a newly built property – and make a family’s dream-home come true. A dark color scheme and a detail-oriented masterplan achieved just that.

Five Wooden Cottages for Marlboro Music Festival

Project Name: Five Wooden Cottages Architect: HGA Location: Marlboro College campus, Vermont, USA Year 2015 Photography: Paul Crosby HGA Architects and Engineers has designed five wooden cottages in the Marlboro...

Related Articles