Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

Project: Sugar Warehouse Loft
Architects: Dimcheff Smith Studio
Team: Lindsay Smith, Luben Dimcheff
Location: Tribeca, New York City, NY
Area: 1800 SQF
Photographer: Bilyana Dimitrova

The completely renovated loft space is contained in New York’s iconic Sugar Warehouse building in Tribeca overlooking the Hudson River. The Warehouse was erected in 1853 by the Grocers Steam Sugar Refining Company and was at the time the City’s second tallest structure after the Brooklyn Bridge. Converted to residential use in 2002, the building’s ground floor suffered significant damage in the path of Hurricane Sandy in 2012. The street-level site of this Sugar Warehouse Loft was demolished to the original brick walls as part of a redesign process and reconfigured in its entirety.

living room / Dimcheff Smith Studio

The new layout created two distinct wings – a private suite and living quarters, separated by a light-filled vestibule accessed directly from the street. The original steel windows of the Landmarked building were restored, while a second line of operable windows was introduced to control sound levels of the West Side Highway traffic.

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

The new openings were inset in the thick perimeter walls and brought to the floor to establish scale and invert the presence of the historic exterior. In contrast, the detailing of all interior walls, openings and built-in cabinetry was marked by deliberate thinness.

kitchen / Dimcheff Smith Studio

Key materials include porcelain floor tiles throughout, white plaster walls and slabs of marble.

living room / Dimcheff Smith Studio

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

interior design / Dimcheff Smith Studio

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

Sugar Warehouse Loft / Dimcheff Smith Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Casa dos Patios by Pedro Ferreira Architecture Studio

Casa dos Patios project aimed to refurbish an eighteenth-century urban villa, located in one of the most charismatic streets of the city center, featured by a mixture of commerce, services and housing uses.

Modernist Wonderland – Refurb to a Yellow Brick 60’s Double Storey Gem

Modernist Wonderland is a refurb to a yellow brick 60’s double storey gem for a Greek-Australian family – opa!!!!! It’s a colourful celebration and opening of the existing space, playful adaptation of original materials and embellishment of an optimistic era.