Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

- Advertisement -

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Project: Summer Family Residence
Architects: Studio DDAANN
Author: Daniel Rohan architect, Daniel Baudis architect
Collaborators: Klára Koldová – junior architect, Lucia Horkavá – junior architect
Project location: Central Bohemia, Czech Republic
Completion year 2019
Built-up area 235 m2
Gross floor area 176 m2
Usable floor area 153 m2
Photo credits: BoysPlayNice
Text and Photos provided by Studio DDAANN

This summer family residence stands literally on a green field, near a clump of trees, in a pleasant countryside of central Bohemia. The house accommodates three generations of one family. A grandfather, a grandmother, a father, a mother and their two boys – there’s enough space for all of them to spend a summer and a lot of weekends together.

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

The house consists of several smaller, connected volumes, each of which serves a different purpose. The whole family meets in the central part of the house – there is a living room with a fireplace, a dining room and a kitchen. This area is the true heart of the house, with large sliding windows opening to a garden.

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Each generation has its own privacy. The grandparents use their own ‘house’ with a living area, a bedroom and sanitary facilities. The parents have a spacious bedroom, a bathroom and study, which serves as a guest room when needed. The boys have their kingdom in a room on the second floor, from which they have an excellent view of the surroundings.

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

These residential parts of the house are supplemented with an entrance area with facilities, a shed with a workshop and a roofed parking spot.

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

The building is connected to a south terrace with a high pillar in its corner. The pillar supports a vegetation-covered pergola, there is also a garden shower and a small wind turbine rotating on its tip. The whole house is surrounded by a large garden with trees, fruits, vegetables and herbs, ready to be used in the kitchen.

Materials
corrugated metal sheet | roofing
corrugated polycarbonate | roofing, facade
concrete bricks | walls
thin-layer plaster | facade
stainless steel Carl Stahl | terrace roofing
plywood | built-in furniture

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

living room, DDAANN Studio

 bedroom, DDAANN Studio

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

bathroom / DDAANN Studio

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

bedrooms / DDAANN Studio

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

bedroom design / DDAANN Studio

Retreat in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

Summer Family Residence in a Pleasant Countryside of Central Bohemia

- Advertisement -

Light-Infused Contemporary Family Home in Ascot Vale, Victoria

A contemporary family home with large open spaces was the core consideration of the client brief for Bloomfield. Designed by FGR Architects, natural light, simple materials, space and height have all been cleverly incorporated to allow a family to entertain and grow into.

Casa Botelho – Stunning Residence in Central London

This stunning residence in central London was designed by Joao from Casa Botelho. Joao has been shortlisted for the International Design and Architecture Awards 2017, so he's a bit of a hot topic at the moment.

New San Francisco Headquarters for Unity / Rapt Studio

Unity has emerged as the world’s leading software platform for universally accessible game development. Embodying the company’s democratized approach, Unity’s new San Francisco headquarters was designed as an open framework for building next generation gaming tools.

Wateka Residence by Domiteaux + Baggett Architects

As is typical with our work this residence is a complete reflection of the homeowners. The Wateka residence was thoughtfully planned to make a comfortable space that lives with them. The site had several mature trees that the homeowners desired to preserve. Site placement of the home was strategic to the trees.

Sand Dune Sanctuary / Hindley & Co

Our Clients came to us with a book of midcentury classics, in which, much to our delight, they had earmarked a photograph of the deep verandah of the Farnsworth House by Mies Van de Rohe, which, along with the qualities of the location and site, gave us our starting point.

Point Dume House by Griffin Enright Architects

The Point Dume House explores the nature of fluidity and sequence in the context of space, circulation, and landscape. The site rests atop one of the highest points in Point Dume, Malibu, and offers stunning panoramas that make the organization of views of paramount concern.

Floating Terrace House by Tomohiro Hata Architect and Associates

The construction of Floating Terrace House takes place in a residential zone developed 30 years ago during the bubble period. Although this region used to be an idyllic countryside, following its development by a single developer to residential area as a city block, a rational subdivision into isolated houses surrounded by fences and distant from each other, have been applied to the zone.

House Alteration and Addition by Kieron Gait Architects

The sloping site runs down to a lush garden to the West, where mature trees and outlook provide a beautiful protected rear garden. The clients, living in a high set Queenslander wanted to live on the garden level so that their young children can play outside without constant supervision and enjoy the garden.

Extended House in Prague / BOQ Architekti

We just extended the area of couple of square meters, and besides the complete wall attached to the neighbours site, we left all the others glazed including the ceiling.

Taylor House / in situ studio

Architects: in situ studio Project: Taylor House Location: Charlotte, North Carolina, USA Photography: Keith Isaacs Photo Description by in situ studio: Taylor house is on a flat site,...

Tower House: Sustainable Retreat by Prentiss Balance Wickline Architects

Tower House is a sustainable retreat designed by Prentiss Balance Wickline Architects. Project description: High on a wooded hilltop above a lake in Michigan, the...