Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

Project: Suncrest Retreat
Architect: Heliotrope Architects
Lighting Designer: Heliotrope Architects
Interior Designer: Heliotrope Architects with the Owners
Structural Engineer: Swenson Say Faget
Landscape Architect: Garden Artisan
Contractor: Ravenhill
Location: Orcas Island, Washington, United States
Photography: Sean Airhart, Benjamin Benschneider
Text and Images: Courtesy of Heliotrope Architects

This 3,000-square-foot retreat residence is located on a 26-acre site composed of a mature Douglas fir and Pacific madrone forest, with occasional rocky clearings and several small ponds. The clients sought a home that minimized site impacts, that utilized their favorite materials (wood and concrete), and that connected them intimately with the land and the view.  

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

The home is positioned where the forest gives way to a large rocky clearing with views to the Salish Sea, a waterway straddling the United States and Canada. The house is ‘wrapped’ around a prominent rock outcropping and carefully situated to require a minimum of tree removal. The long, narrow footprint of the home allows every room a view of the sea while also retaining a strong connection to the surrounding forest. The low-slung curving form helps to nestle the house into the landscape itself.

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

The material palette was chosen to harmonize with the colors and textures of the natural surroundings and consists of wood from the forest (Douglas fir and madrone), concrete, zinc, steel and glass. The interiors serves as a neutral background to the art featured throughout the home, most of which is the work of the wife.

dining room, Heliotrope Architects

Strict site access protocols were put in place for the duration of construction in order to minimize site disturbance, and the landscape has been carefully restored to a natural state.

kitchen, Heliotrope Architects

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

bedroom, Peaceful Home by Heliotrope Architects

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

home office, Heliotrope Architects

bathroom, Peaceful Home by Heliotrope Architects

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

Suncrest Retreat, Orcas Island, a Peaceful Home by Heliotrope Architects

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Tukurito Architects Designed the Arakabe House Using Traditional Japanese Construction Methods

By valuing a long-established, traditional construction method in Japan as well as natural materials, we aimed to design a sustainable indoor environment for the Arakabe house. Lawns with rich green plants are located on the south and east sides of the house.

Campanella House – combination of simplicity and comfort

Campanella House is a family home designed by Brazilian studio Campanella Arquitetura. Description by Campanella Arquitetura: The Campanella’s house, located at Morada Garoupas condominium on...

A Stone Summerhouse in Greece Developed for the Mediterranean Climate

This stone summerhouse of a family of four, spreads through 3 correlated volumes, which clearly can be defined as the seating & kitchen volume, the circulation tower and the sleeping & storaging volume. Around these volumes, the perimetrical terraces are unfolding, some under the surface of the hill, some at the same level and some projected over it.

200m2 Apartment Transformed into a Cozy One-Bedroom Studio

The 200m2 apartment was transformed into a 1-bedroom studio and organized into two main areas: the social area taking up the width of the front façade, which include the living and dining rooms with an integrated kitchen;

Garden Room House / Clare Cousins Architects

Garden Room House’s reconfigured smaller form feels more spacious than its larger predecessor. The garden room provides an opportunity for multiple green vistas throughout the home ...

Highgate Hill Townhouse / LLI Design

The owners wanted to create a new environment; they liked the idea of having a contemporary house and agreed that the house lent itself to this, however they were concerned that contemporary design could be cold and impersonal.