Transformation Forest House: Sustainable, Compact and Sculptural Rooftop Extension

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (1)

The architect’s description – Transformation Forest House: On top of an existing 1950s holiday home, hidden in the forest, a sculptural, compact and sustainable rooftop extension climbs out of the original structure and seeks it’s way towards the great vista over the open grassland enclosed by the forest. The extension is situated within the leaves and feels like a secluded tree house. The design fits the restrictions stated by the municipality concerning maximum height and sloping roofs.

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (7)

The existing house will be refurbished in a sustainable way based on full autarky. A new new off-grid solar system will provide in energy, a woodstove will provide warmth and wastewater that now ends up in a septic tank will be filtered by a halophyte filter. The rooftop extension will be almost entirely constructed out of timber, with flax insulation and all facades and roofing will be covered with untreated Larch cladding. Hanging stairs in the existing living room provides access towards the new compact extension.

WORK-slideshow_bloot-architecture_transformatie-boshuis_1 (Custom)

The exterior and interior of the extension are tailor fit designed for the functions and usage. The beds and storage space are built-in so no further furniture will be needed. The rooftop extension offers space for two bedrooms and a landing with a wash table, which provides access towards the existing roof. The existing roof was already frequently being used as a secret place to enjoy the setting sun and the flora and fauna.

Transformation Forest House by Bloot Architecture
Year: 2014/2015
Status: Completed
Location: Hengelo (Gelderland)
Contractor: Mans bouw
Construction: Adviesbureau AC Dekker
Photographs: Jeroen Musch

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (2)

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (3)

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (4)

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (5)

Transformation Forest House sustainable, compact and sculptural rooftop extension (6)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dotted Lamp tell us the story of light, colours and reflection

Eindhoven-based designer Dennis Parren created Dotted lamp inspired by the colourful jellyfish. The designer’s presentation: For the Biennale Internationale Design Saint-Etienne 2015 we created several light...

Wilshire Corridor Office – Fresh and Easy by Jamie Bush

Wilshire Corridor Office is an interior design project completed by Los Angeles-based Jamie Bush + Co. Description by Jamie Bush: This project was a gut-remodel...

Minimalist Mid-Century House With Plant-Covered Wall

This minimalist mid-century house was completed by Naturehumaine Architects in 2017. The first step for this detached house from the late 1940s was to open the rear facade onto the garden with a 24-foot (7.4 m) sliding bay window. By taking away the intermediary support element, this intervention removes the barriers to the outdoor terrace.

Private House Design – Yuanyang Tianzhu by Wu Wei DESIGN

Unlike the aesthetic conception of the Tianjin Blue Water Park project, the "modernism" of Beijing architecture seems to adapt to the rushed daily life of contemporary people more quickly and "understand" their expectations for the future.

Sedka Novias, Alicante / Pablo Muñoz Payá Arquitectos

Spaces that can be generated by adapting old industrial buildings represent an inevitable chance for both owners and businesses, as for architects and designers. An example of this is the project for Sedka Novias carried out by Pablo Muñoz Payá, the Alicante architect studio established in Petrer .

The Factory 30 Cafe Makes a Bold Statement of Rustic-Industrial Style

Tucked away in an unassuming industrial area of Mount Austin Johor Bahru, JWC The Factory 30 Cafe appears as an inviting red building, unmistakably the most eye-catching landmark in the mundane district. With the bold statement of rustic-industrial style complemented with great ceiling height