Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Project: Collector’s Retreat
Architects: Heliotrope Architects
Location: Orcas Island, Washington
Building Area: 1,600 sf
Completion: 2017
Photography: Sean Airhart

Conceived as a minimalist retreat, the marching orders for this project were as follows: “when I arrive and sit my bags down, I want to feel as though I’ve stepped into a modern art gallery”. The design response strips the material palette down to black metal cladding, white stucco, carrara marble and gray concrete. The owners, both dedicated art collectors and creators, desired a flexible space easily reconfigured over time.

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

The Collector’s Retreat is situated at the top of a steep hill, with southwest views and a forest on the opposite side. The plan accommodates two bedroom suites and living spaces in an efficient 1,600sf. Outside, a carport doubles as a dining terrace in inclement weather and a lower terrace with fire-pit serves as the primary focus for summer leisure.

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

bedroom, Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

bedroom, Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Collector’s Retreat in Orcas Island, Washington / Heliotrope

terrace, Orcas Island, Washington / Heliotrope

Vacation house in Orcas Island, Washington / Heliotrope

Must Read

Retro Style Apartment in Paris

Retro Style Apartment in Paris / BäN Architecture

This retro-style apartment was recently completed by BäN Architecture. The apartment has an area of 67 m2 and is located not far from Canal de l'Ourcq, Paris. In this apartment, the long corridor meters have been removed to make way for an extra room in a retro-urban style.