SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

Project: SW House
Architects: Adi Wainbergs – Arbejazz Studio Architects
Project Manager & Supervisor: Oren Sadot
Location: Tel Aviv, Israel
Area: 290 m2
Year 2018
Photo Credits: Shai Epstein
Text by Adi Wainbergs

Originally built in the 1950’s as low-cost housing for the working class, in accordance with the social ideology of simplicity, the SW House is part of a row building situated in one of Tel Aviv’s neighborhoods. Today, this neighborhood is undergoing extensive urban renewal, which allows residents to plan and receive permission for building additions. Thus, a one-level 65 sqm residential unit is transformed into a three-level 290 sqm unit with an obligatory pitched roof. The house is located in a unique neighborhood with abundant green scenery, vast walking areas, and limited vehicle access.

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

A stroll along a shaded pine grove leads to the house. Inspired by the area’s serene green gardens and groves, the goal was to design a narrow house of considerable length, which would stretch between opposite facades facing North and South, and engage in dialogue with its surroundings. The design’s physical connection to the green outdoors is achieved via numerous viewpoints from various areas inside the house. A small northern entry garden in the entrance level serves as a continuation of the stroll that leads to the house.

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

The intimate southern garden is animated by the house’s dramatic core, which stretches from the basement level to the pitched roof, and is accented by a deep blue background. Taking inspiration from Piranesi’s interiors, the core space offers exposed circulation along staircases and a bridge that facilitates interesting encounters and relationships between the public areas on all levels. Glimpses of family members and guests passing by, eating, entertaining, working and communicating can be appreciated on all house floors.

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

As for the private spaces, an emphasis is put on privacy and flexibility. Each private space is equipped with its own set of dynamic vertical louvers, used for climate control and creating a personal relationship with the surrounding urban green scenery. The house’s south section is dominated by the younger generation. Similar bedrooms are used for studying, dressing and entertaining, and include a private sleeping gallery with a view of the garden and the house’s dramatic core.

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

The master bedroom is located at the house’s north section, offering a wide view of the pine grove. The open-space work area under the pitched roof provides a breathtaking view of the core. Throughout the planning process, the clients’ daily routines were studied, analyzed and carefully disassembled and reassembled. A wide range of daily scenarios, routines, and encounters were interpreted using tools from the poetry and theatre mediums, somewhat resembling a stage set inspired by Piranesi.

plan profil

kitchen by Arbejazz Studio Architects

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

kitchen by Arbejazz Studio Architects

dining room by Arbejazz Studio Architects

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

bedroom by Arbejazz Studio Architects

bedroom by Arbejazz Studio Architects

SW House by Arbejazz Studio Architects Featuring a Dramatic and Theatrical Space

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Elegant Interior With Industrial Elements: RS Apartment by Studio 1408

Wood and metal, opposites by tactile and visual perception, can actually match as a state: both are used here as rough, unfinished materials. This antithetical visual assembling reveals a pleasant, elegant interior,  industrial scenery which is well-balanced by the gray shades.

Fandango hanging lamp inspired by flamenco dance

Fandango hanging lamp is theatrical in expression, dancing in mid-air with similar drama to a girl waving her dress. Several layers of petals made...

Amangiri Resort and Spa / Spectacular Project in Canyon Point

The cooperation between three famous architects, Marwan Al-Sayes, Wendell Burnette and Rick Joy, was materialized in the spectacular project Amangiri Resort and Spa, situate...

Sunset House / HMH Architecture + Interiors

Sunset House is a 6,400-square-foot home designed by Boulder firm HMH Architecture + Interiors. The house features a solar thermal system capable of producing...

Library House: contemporary architecture and nostalgic air

Wishing for a quiet place away from the crowded city, the owner of Library House wanted a more generous space, a verandah to watch...

Environmentally friendly furniture for children, by Hiromatsu

Yu Watanabe is an 80 years retired design professor that has returned to work to create the Hiromatsu, a series of wooden furniture for...