Hospitality ArchitectureThe Society Hotel Bingen, Washington

The Society Hotel Bingen, Washington

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

Project: The Society Hotel Bingen
Architects: Waechter Architecture
Team: Ben Waechter, FAIA (Principal-in-Charge); Alexis Kurland (Project Lead)
Interior Design and Landscape: Blossom
Site Management: Orange Construction
Sanctuary Design and Consultant: Formworks Building
Location: Bingen, Washington
Photo Credits: Lara Swimmer

The Society Hotel Bingen in Bingen, Washington confronts conflicting contextual drivers, responding with a singular and iconic organization. Located in the Columbia River Gorge – a National Scenic Area – the project’s site is near the waterfront yet separated from it by a series of industrial facilities. Further complicating the hotel’s relationship to the dramatic landscape of the Gorge, the 2.57-acre property is within a residential setting requiring a sensitivity to scale and the privacy of its neighbors. Attempting to maximize the relationship of the hotel to its natural context while buffering its impact on its surroundings, the design explores the concept of the “edited panorama.” Using the massing of the new hotel to edit out the middle ground view, the connection between the foreground hotel courtyard and the background grandeur of the Gorge is heightened and experientially linked.

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

The client’s program consisted of four distinct, yet related components: the adaptive reuse of a former school, twenty hotel cabins, a covered pathway, and a spa building. Approaching the renovation of the school with a light touch, the primary design intervention became the reorganization of the cabins, pathway, and spa to create a larger figure on the school’s former play fields. In this solution, the individual cabins form a ring that loosely defines the edge of the site. While each living unit is detached on the ground, they are united through a shared roof that cantilevers out to double as a covered walkway and porches for the cabins.

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

Originally built in 1903 and rebuilt in 1937 following a fire, the nearly 90-year-old Bingen Schoolhouse offers 10 private standard rooms and two 24-bed hostels, as well as a library in the reception area, lockers in the hallway and a refurbished gym open to guest use. The floors are all original to the building and a combination of existing or salvaged from the former classrooms to get the entire lobby to match.

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

The ring of cabins defines a shared courtyard. With its connected roof, this ring acts as a frame, allowing views both between the cabins and upward to the sky and hills. Visitors are presented with a double perspective—the close view of the courtyard’s garden and the far view of the landscape—to provide a sense of retreat, even in a town setting. At the same time, this new perimeter of cabins provides a clear delineation between the neighborhood and hotel, while maintaining a residential scale and avoiding a monolithic barrier between communities.

pool / Waechter Architecture

pool / Waechter Architecture

Within the ring, a community spa building serves as a central gathering space with shared amenities for the hotel’s visitors. The spa maintains the same material palette to the surrounding cabins, yet has a distinctly volumetric form. Avoiding a singular front entrance, the building instead opens onto each side of the ring. On its interior, the structure expands upward to a large skylight, which washes light over a series of pools below. Four large piers shape this collective space, while additionally containing more private areas, including changing rooms, sauna, kitchen, and massage rooms.

reception / Waechter Architecture

Through the strategic placement of elements, the Society Hotel Bingen reconciles the competing needs of site and users. Maximizing views outward, while being respectful neighbors, the design consolidates the disparate programmatic elements into a singular form that both defines an internal community space and embraces its surrounding environment.

restaurant / Waechter Architecture

library / Waechter Architecture

guest room / Waechter Architecture

bedroom / Waechter Architecture

gym / Waechter Architecture

The Society Hotel Bingen / Waechter Architecture

Subscribe to our newsletter

Rusted Steel Cladding House with Crafted Interior Finishes

A lifetime spent in the boat-building industry provided the inspiration for this rusted steel cladding project. The location at the margin of the bay and exposed to the elements – wind and ocean called for a rugged response.

Fju Linear Desk with Two Functions: Workspace and Shelf

Fju is a linear desk made by Kaschkasch studio from Germany and it can perform two functions: workspace or shelf. When it folds up, Fju can provide a small work space which can be used for laptop, ipad or books.

Parque Apartment / Giuliano Marchiorato Arquitetos

The Parque apartment is treated as a frame to the city. It brings minimalist solutions in finishes and design, valuing Brazilian art and local studios. Every detail was thought to get the true essence of contemporary living in Brazil.

Gothic Revival: Restoration and Renewal of a 1870s Harbourside House in Sydney

Design ingenuity and a dose of respect for its original Gothic Revival bones deliver a blighted 1870s harbourside home in Sydney into the 21st century. CROSSING THE GOTHIC REVIVAL threshold of Maybanke, the waterfront home on Sydney Harbour with a distinguished history, is to traverse 150 years in a few short steps.

Greenwich Village Row House / CWB Architects

On the existing front facade of this Greenwich Village row house, a vast majority of the existing brick was damaged beyond repair or in poor condition and brick was patched with cement at other areas.

Recommended Stories