Residential ArchitectureHousesBrighton White House by Bower Architecture & Interiors

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Project: Brighton White House
Architecture: Bower Architecture
Builder: Macasar Building
Styling and Art: Ruth Welsby
Location: Brighton, Melbourne, Australia
Photo Credits: Shannon McGrath

Designed by Bower Architecture, this family home in Brighton has a playful and calm spirit evocative of the character houses and beach huts of the Melbourne seaside suburb.

This playful home for an active family of five, sitting on a tight little site in in Brighton Victoria, demonstrates that great things can be achieved on a compact site, with the street to the north, even for a big boisterous family.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Our clients Tara and Randall were facing a problem many of our clients experience: they loved their area but their family was growing and they desperately needed more space and a house that can adapt to suit all stages of family life. They approached Bower Architecture to explore whether a family home would be viable on a compact and square 20 x 20m site in Brighton East with the street to its north boundary. The brief was for a timeless family home which felt light, private and spacious (but not expansive).

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

The design response re-interprets the traditional ‘front-yard’ by flipping the standard private rear garden to the northern front street side, with a smaller, intimate courtyard to the rear. Central living areas connect these two outdoor spaces, allowing one to flow to another, joining the heart of the house with its surroundings.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

A simple combination of a gable and hipped first floor shape enables compliance with the strict planning heights and a streetscape addition that is both sensitive and contemporary. Internally the first floor forms a kid’s level that subsequently varies in volume from high and generous to low and cosy.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

The Brighton White House achieves an energy rating of over 7 stars and features efficient thermal mass internally effective sun shading and a delightfully simple arrangement of natural ventilation.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Adapting to its site and brief, the Brighton White house reveals a solution that has been discovered throughout the design process. It is playful and calm, approachable and modest, yet still a unique addition to its neighbourhood and reminds us that memorable opportunities can exist even (or especially) on smaller, constrained sites.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Our clients and the kids love their new home and note that “we all love having our private places to retreat”. The house and garden feel both private and interwoven: the views and interactions with outdoors bring them a sense of spaciousness. The spaces to come together and the places for peaceful retreat work brilliantly for the family.

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Brighton White House by Bower Architecture & Interiors

Subscribe to our newsletter

Austin Dogtrot House / Charles Di Piazza Architecture

AUSTIN DOGTROT HOUSE refurbishes a bungalow from 1926 which has undergone numerous renovations. Surveys indicate that the house was originally a two-unit “dog trot”, a uniquely American typology, here re-interpreted in a contemporary configuration.

Interior Design for a Venetian Rural House / Didonè Comacchio Architects

Interior design project for a Venetian rural house built in the early 1900s and restored in the early 2000s. The project, designed for the functional needs and aesthetic tastes of the client

De-Tox Cafe, Trikala, Greece / Lab4 architects

De-Tox Cafe is a distinguished Greek coffee chain store with several spots across Greece. Lab4 architects undertook the design of this 98 sq.m store in Trikala, following the basic brand forms, bringing an evolution to the whole design identity though.

House in Güemes, Santander / Zooco Estudio

The " House in Güemes " project includes a refurbishment of an existing building and the creation of new construction to complete the program of this particular house. The existing building is annexed to a larger building and separated from it by a large covered passageway.

Victoria Mews / Bradley Van Der Straeten Architects

Project: Victoria Mews Architects: Bradley Van Der Straeten Architects Location: 1 Victoria Mews, Kilburn, London, NW6 6SY, United Kingdom Area: 112 sqm Photography: Ewald Van Der Straeten Text by...

Recommended Stories