Residential ArchitectureHousesThompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Project: Thompson Lake House
Architects: Cushing Terrell
Design team: Joshua Hersel (PM); David Koel (PIC); Jason Yates (Designer); Eric Nagel (CADD Drafter)
Contractor: ESI, Inc.
Interior Designer: Fitz | Murphey Interiors
Civil Engineer: KM Engineering
Structural Engineer: CTA, Inc. (Tom Poremba) / Mechanical Engineer: CTA, Inc. (Tim Johnson) / Electrical Engineer: CTA, Inc. (Ken Butler) / Geotechnical Engineer: MTI
Landscape: Wesley Baumgartner
Lighting: CTA, Inc. (Ken Butler)
Theatrical/AV: Audio Video Systems
Location: Eagle, Idaho, United States
Year: 2017
Photo Credits: Deborah Hardee Photography
Text by Cushing Terrell

Vision: A private retreat of wood, glass, and concrete that glows like a jewelbox on the lake. The owners envisioned a family oasis that could be restful and serene yet open and welcoming, and capable of entertaining large gatherings. They envisioned an environment that blended interior and exterior, seamlessly integrated into its stunning surroundings.

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Challenge: With only 40 days to design and submit for permit, construction and lead-times were expedited and material selection was limited. Exercising restraint to allow true materials to express elegant, simple, and unobstructed beauty was the predominant challenge.

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Solution: This streamlined and elegant single-family residence features outdoor environments and a large living space that are perfect for entertaining. The envelope allows for dynamic customization: with user-friendly smart technology, the home can easily transition from an open beachfront hangout to a cozy, blacked out theater. The interior and exterior are connected by operable glass hanger doors which frame vistas of the lake, landscaping, beach, and distant architecture. The house’s east/west orientation and south-facing 12 ft. overhangs mitigate excess sun exposure and solar heat gain while maintaining expansive views. Finally, the materials link the landscape and building while creating a calm and comfortable home. The Thompson Lake House is open and welcoming, but also uniquely private – a blank canvas customizable to suit any occasion.

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Simply Dynamic: The Thompson Lake House is designed to be flexible and customizable. The operable hangar doors can enclose the living space or expose it to become part of the outdoors. Discreet, smart-panel-operated roller shades can disappear into the ceiling to frame a symmetrical view of the world-class vista. All the while, fully-integrated systems function out of sight to maintain user comfort.

Thompson Lake House in Idaho / Cushing Terrell

Integrated Execution: This project was a truly integrated effort between design team, contractor, and owner. Multiple weekly onsite meetings, an unrelenting and rigorous eye for detail, ordering materials before the design was complete, and a constant focus on purity and simplicity guided the design and construction process. Tight communication and deep trust allowed the team to think outside the box and finish the home from day one of design to completion in less than a year.

private retreat of wood, glass, and concrete / Cushing Terrell

private retreat of wood, glass, and concrete / Cushing Terrell

private retreat of wood, glass, and concrete / Cushing Terrell

private retreat of wood, glass, and concrete / Cushing Terrell

private retreat of wood, glass, and concrete / Cushing Terrell

Attic Kazan / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The Attic Kazan project was implemented and completed in December 2016. An apartment for permanent residence of two adult spouses, the children have already left and live their adult independent lives.

Unconventional Office Space in the Heart of Tel Aviv

Architects: Roy David Architecture Client: Apester & CoCycles Size: 500sqm Location: Soncino Street 3, Tel Aviv-Yafo, Israel Photography: Yoav Gurin Roy David Architecture was commissioned by hi-tech companies Apester...

Bionical Emas Offices in Letchworth Garden City

Bionical Emas envisioned a professional, yet calming work environment that would improve the employee experience and welcome them back to the office after an extended period of remote working

White Elephant Resorts Engages Elkus Manfredi Architects to Renovate Landmark Nantucket Hotel

White Elephant Resorts has worked with Elkus Manfredi, the first being the design firm’s multi-award winning renovation of White Elephant Palm Beach.

This Barn-Inspired Home Expresses Typical Farmhouse Elements in New Ways

In the eastern townships of Quebec, the courtyard configuration for barns has been used since the mid 19th century for convenience of access and for shelter against the wind.

Related Articles