Bala Line House by Williamson Williamson

- Advertisement -

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (1)

Williamson Williamson have designed Bala Line House in Toronto, Canada. Within many of Toronto’s network of well-preserved ravines and valleys, historic rail lines are occasionally found nestled unused on steep, wooded slopes between the upper plateau of residential fabric and the river valley habitats down below. The now de-commissioned Bala Line rail – once used for an industry-focused early 20th-century city – has evolved into a common passage for hikers and neighbours alike. This project is a single-family dwelling with a rare, accessible lot lining this western edge of the ravine, some 60 feet above the mid-slope Bala Line path.

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (10)

The home for a family of five integrates a series of terraced spaces strung together by a 14’ flight-and-a-half stair, coinciding with the cascading topography beyond. Using a single-run stair to offset primary spaces at key landing points, the project frames views of the valley below. Ostensible ‘pressures’ of limiting-distance minimum unprotected openings, neighbouring heights, and physical grade preservation (for stable soil structure and integrity), together offered an opportunity for a monolithic, though stepped, mass nesting atop a grounded poured-in-place concrete structure. The project ‘erodes’ toward the ravine, leaving a light-filled series of upper spaces capturing any natural light and thermally-moderating effects of fresh valley air – most notably in the form of a ‘carved’ front facade and a generous double-cantilever open corner at opposite ends. As a prototypical gesture to an otherwise neglected urban condition in Toronto, this house architecturally seeks to reclaim the ravine as a worthy, new public realm.

Project: Bala Line House, Toronto, Ontario, Canada
Architecture: Williamson Williamson
Architect Team: Donald Chong, Chris Routley, Shane Williamson, Betsy Williamson
Area 2,400 ft2
Photography: Bob Gundu

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (2)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (3)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (4)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (5)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (6)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (11)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (8)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (9)

Bala Line House by Williamson Chong Architects Toronto (7)

- Advertisement -

Oxygen House in Costa Brava / Susanna Cots Interior Design

Luxury single family home, new build, located in the heart of the Baix Empordà area. The house has 5 large suites, each with their own full bathroom. The main suite has a surface of 53 m², with a bedroom, bathroom and dressing room and offers magnificent views of the garden and the swimming pool, with access to the same.

York St Residence by Jackson Clements Burrows Architects

York St Residence is a family residence renovated and extended by Jackson Clements Burrows Architects, located in Melbourne. Project description: The existing dwellings at this inner...

Kids room designed by Rules Architects with low budget

This kids room has an area of 24 square meters and was designed by Rules Architects using a budget of 960 euros. Architectural studio RULES...

Lone Pine Compound House by Carney Logan Burke Architects

The Lone Pine compound house is set at the base of the Teton Range in a resort development at the edge of an open valley. Sited to take advantage of open spaces and view sheds, the house is oriented to screen neighboring structures while capitalizing on near views of the adjacent ski resort and surrounding mountain ranges.

Old Book Warehouse Completely Transformed into a Bright and Airy Residence-Atelier

A dismal old book warehouse is completely transformed into a bright and airy residence-atelier with a double apartment and patio-verandah plus a separate additional apartment unit.

Duoyun Books by Wutopia Lab – Books Over the Clouds

Duoyun Books on the 52nd floor of Shanghai's tallest building, Shanghai Tower. The Douyun Books flagship store is a small culture complex with seven different functions, including bookstore, lecture room, exhibition, coffee, dessert and light meal.

Big Timber Riverside House by Hughesumbanhowar Architects

Located in Montana, Big Timber Riverside House is a single family house designed by Hughesumbanhowar Architects in collaboration with Studio H Design.

Town House by Sculpt [IT] – Dwelling with Largest Pivoting Door

Designed and renovated by Antwerp-based Sculpt [IT] Architecten, the spectacular Town House ensure a great relationship between exterior and interior.

St. Peters Cottage Extension / Glasshouse Project

St. Peters Cottage is a private residence completed in 2016 by Glasshouse Project, a boutique firm specialising in high-end residential projects, renovations, commercial and retail spaces.

Presidio Gate Residence / Walker Warner Architects

Located just outside the Presidio, we built this highly crafted, ground-up house within a swift 18-month schedule—on a lot created by carving off the downhill portion of the client’s original property next door.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.