facebook

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

Project: Hood Cliff Retreat
Architects: Wittman Estes Architecture + Landscape
Design Team: Matt Wittman, AIA, Jody Estes, Naomi Javanifard, Erica Munson
Builder: Jack Colgrove Construction
Location: Hansville, Hood Canal, Washington
Photography: Andrew Pogue
AIA Honor Awards for Washington 2018 Merit Award

A series of  family cabins hidden in the forest and overlooking Washington’s Hood Canal, the Hood Cliff Retreat is located on a 1.13 acre site atop a bluff on a wooded site on the western shore of Hood Canal in the Pacific Northwest. “As avid bird watchers and naturalists, the clients wanted an indoor outdoor family retreat that would immerse them in the stillness of the forest and capture the delicate Washington sunlight and views toward Hood Canal and the Olympic Mountains to the west,” says architect Matt Wittman.

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

Built on the site in 1962, the original dark and opaque cedar cabin left the owners feeling cut off from nature, and they asked for a indoor outdoor retreat that would allow them to be closer to the land and also house an expanded program of three additional bedrooms and sleeping quarters for their extended family. The Hood Cliff Retreat has three elements: 1) The repurposed 20’x20’ footprint of the original cabin, 2) the cabin addition, and 3) a new bunkhouse and bathroom to the north.

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape 2

The clients include owner, Pat Troth, who had a career in hydrology and forestry and had a deep love for trees, soils, and the richness of the natural world. Her husband, John Troth, is a wildlife photographer who travels internationally to capture images of birds and other animals in their native habitats. Their grown children work as natural resource scientists and spend much of their time deeply engaged with the outdoors. With John and Pat living in Indiana, their son John in Toronto, and Ashley in North Carolina, the family yearned for a place to draw them together in one place. The vision was a retreat where the family could be together and celebrate their passion for being outdoors and connect with the native flora and fauna of Hood Canal.

Hood Cliff Retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

The clients wanted a retreat where they could watch birds and take in the nature of the Hood Canal. While they loved modern architecture, they did not want a building that was overly expressive of itself. They asked for a set of simple structures that would allow them to be close to the land. This resonated with Wittman, who had an appreciation for the simple vernacular structures of his rural childhood on a ranch in northern Idaho, and designs buildings allowing people to “experience the beauty of nature through architecture.” The Troth family sought a place where their friends and family could gather together while also experiencing a moment of solitude and reflection. The three single story volumes with large glass openings, sliding doors, and continuous decks allow for such gathering and reflection.

The architecture defers to the landscape – inspired by nature and in particular the native killdeer bird. “Unlike most birds, the killdeer doesn’t bring outside vegetation to build its nest – it pulls away the existing brush, burrowing into the existing forest, and nesting on the ground,” says Wittman. Hood Cliff Retreat seeks a similar relationship with the ground that feels both connected to and protected from the elements of nature.

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

Reclaimed beams and siding from the original cabin were re-purposed as countertops and interior cladding. Simple details and a restrained material palette kept the construction budget to a minimum.

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

“We sought to dissolve the barriers between the inside and out, between forest, garden, and structure,” says Wittman. Sunlight warms the plywood walls and ceilings, grazing the warm cedar boards and cast-in-place concrete – allowing shadow and light to transform the simple interior into something more complex and subtle. In the main cabin, the indoor outdoor kitchen has a pass-through window that extends the interior countertop into the outdoor concrete counter and built in wood barbeque. There is a built-in Murphy bed that allows the main cabin to be a flexible sleeping area when needed. High clerestory windows allow views outdoors and natural light inside.

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

A reclaimed cast iron tub in the master bath creates the feeling of soaking in the outdoors without interrupting moments of repose. Outside, the rough sawn cedar siding and cement panel finishes patina naturally over time until the cabin volumes converge with the colors of the forest. This inside- outside connection is how the architects approach building sensitively in nature.

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

The three dwelling structures are a continuous interconnected series of experiences composed to celebrate the beauty of family gathering in natural sunlight and fresh air. The Hood Cliff Retreat is an expression of Wittman Estes’ “tactile modernism,” connecting the family to the sensation and physical experiences of the Puget sound ecosystem in a place that is beautiful, functional, and built for the sustainable long term enjoyment of the nature loving Troth family.

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

indoor outdoor family retreat Wittman Estes Architecture + Landscape

indoor outdoor family retreat / Wittman Estes Architecture + Landscape

Hood Cliff Retreat plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Apartment in Berlin: Wonderful Connection Between a Living Room and a Large Terrace

This apartment is arranged in the bright attic of an old building from Berlin, located on a quiet pedestrian street with old trees, various...

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne

This project is for modest yet highly detailed contemporary alterations and additions to an existing detached weatherboard Edwardian residence with a rear Western aspect in Camberwell, Victoria. As well as the proposed living area additions, the brief called for the upgrading of existing bath rooms, wardrobes, improved internal circulation, the provision of a swimming pool, and landscaped utility areas.

Haddad Residence / TPG Architects

The Haddad Residence is set on the slopes of Mount Whitfield. The home is a stunning rainforest eyrie with views across Cairns to Trinity Inlet and the Coral Sea. The design philosophy was to create the feel of a single storey home grounded in the earth on a steep and challenging hill site.

Spanish Charmer in the Historic Neighborhood of Encanto, Phoenix

This Spanish charmer is a 1930’s home located in the historical Encanto Park area of Phoenix. With it being a historical home the bones of the house, as you can imagine, are amazing!