Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Project name: Time Memories Restaurant
Design firm: JG PHOENIX
Chief designer: Ye Hui
Design team: Chen Jian, Lin Weibin, Chen Xuexian
Decoration team: Ye Hui, Zeng Dongxu
Construction firm: Wan You Yin Li
Location: Shantou, Guangdong, China
Area: 2,500m²
Completion time: August 28, 2020
Photographer: Ouyang Yun
Main materials: gray terrazzo, black stone slab, walnut wood, brass, paint (DANILO), glass brick, rippled glass

JG PHOENIX recently completed a new restaurant in Shantou City, Guangdong, China.
“The client and I are friends for many years. He has been involved in catering industry for decades and often recalls people’s simple pursuit of the taste of food back to the late 1980s and the early 1990s. The taste of food in our memory is common and intimate, which inspired me in the design. For post-80s generation, home in memory is usually associated with terrazzo floor, old wooden furniture, black-and-white photos, old-style radio bathed in sunlight at dusk, and the aroma spreading from kitchen…Those simple scenes gradually came into our mind as conceiving the design. I believe that space is a place for emotional attachment. For this project, I tried to incorporate past memories and the client’s understandings of taste into the design, and return to simplicity.” The chief designer Ye Hui said.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Defects of original spatial structures
1. Low ceiling, disordered layout of secondary beams, structural blocks at staggering heights.
2. Unreasonable arrangement of staircases, small window openings.
3. Limited lobby area, which restricts the field of view.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Based on analysis of the original spatial structures, JG PHOENIX identified that the key of the design was to connect the four above-ground floors with the underground space. Considering functional demands and the laws of natural light, the design team intended to break the clear boundary of each floor and set staggering ceiling heights, so that every floor can interpenetrate and integrate with the upper and lower storeys, hence broadening the field of view. In addition, large areas of French windows and translucent materials introduce natural light while ensuring privacy to some extent.

1F-Plan

The waiting area on 1F is a double-height space. The designers removed the original floor slab above this area, and at the same time preserved the main beam, on which the artwork “Naughty Cat” created by artist Chou is placed. The artwork interacts with the reception desk, and enlivens the spatial atmosphere. Terrazzo boards are applied to large areas of the space. White tableware is put on brass panels in an orderly manner, which extends the space visually.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

The glass brick wall on 2F is embedded into the beam structure, bringing in light whilst ensuring privacy of the space. The human figure sculptures wearing Chinese tunic suit hold head high, seeming to tell people the positive living attitude in the past. Opposite to the sculptures are 64 orderly-arranged pieces of kitchen ware. Made in Indonesia, those old kitchen utensils not only imply the “overseas Chinese” culture of Chaoshan area, but also carry overseas Chaoshan people’s longing for hometown cuisine.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

In a private dining room on the first floor, the design team added a frame to the existing beam. François-Xavier Lalanne’s artwork “Singe attentif” squats in the frame and overlooks the sky, echoing the past scene where kids sat on old threshold and imaged what they hoped to be when growing up. The seating area extends the air-faced concrete wall and inherits the plain texture, which forms contrast with the wall featuring wood cladding. The designers hoped to show the passage and trace of time via changes of material textures.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

3F accommodates several private dining rooms. A functional box composed of about 1,000 walnut wood bricks erects at the entrance area, and supports the white wall above. The dining area is double-height, showing strong visual contrast with the tea drinking area that has a low ceiling. The change of materials defines the boundaries between different areas. The designers didn’t adopt unified surfaces clad in same materials, but instead created diversified structural sections to enrich the space.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

The tea drinking area is independent, with the walnut wood table resonating with the texture of the wooden box at the entrance. The washroom was conceived based on artistic design languages. The design team carved out many small openings in the washroom, to bring in light, obscure silhouettes and create a sense of mystery and flexibility in the space.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

On 2F, the large dining room has an expansive window, which introduces the refreshing greenery outside. Besides, the space is highlighted by clean and pure tone, exquisite details, warm feel of wood, peaceful atmosphere and archaized objects.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

The small dining room on the second floor has a double-height ceiling, with parts of walls clad in wooden veneers. In addition, a hollowed-out round pattern was crafted on the upper white wall, which creates an artistic aesthetic.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

The original main beam had to be retained in this area. The design team covered it with wooden veneers, extended it, and added a screen to it to form an interpenetrating structure. The floor-to-ceiling window frames outdoor scenery, and integrates the interior with outside. The sculpture “Walking Cat” created by artist Zhou is placed on the beam, reminding people of past scenes where cats wandered on beams and becoming a visual highlight.

1F-Plan

Public passages are unified by gray terrazzo, which is an element frequently used within the entire space. Black handrails and steel panels with archaized grain convey the message about the passage of time. Like the connection point in a time tunnel, the grid-like glass wall generates illusionary visual effects. Several swallow-like artworks created by artist Zhou are set right beneath the ceiling of the passage, seeming to fly to the outside world.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

The underground dining area adopts dim lighting and point sources of light, to create a cosy, serene atmosphere. The colour of light on the mezzanine is full of changes, adding a mysterious ambience and appeal to the dim space. The reflective stainless steel visually elevates the low ceiling of the underground floor, hence alleviating the oppressive feeling in the space.The walnut-wood screen separates the routes of light, and generates changes of light and shadows.

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

2F-Plan

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

3F-Plan

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

4F-Plan

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Time Memories Restaurant by JG Phoenix

Most Recent

Most Popular

Highland East House

Highland East House by COLAB Architecture + Urban Design

The Highland East House is a 4,300 square foot, five-bedroom, four-bathroom residence located in Portland’s SW Hills. The design harkens back to a Pacific Northwest style of mid-century modern houses constructed in Portland in the nineteen sixties.
Modern Living Space 13

Modern Living Space by Sue Murphy Interior Design

This project is a modern living space designed by Sue Murphy Interior Design based in Harpenden, Hertfordshire. A bold, contemporary kitchen-dinning space with a...
Minimalist Single Storey Terrace House by Fabian Tan Architect 5

Minimalist Single Storey Terrace House / Fabian Tan Architect

The house is a typical single storey terrace house on a plot of 23' x 75' land. The original house layout is typically closed and the brief was to create an open plan on one side and private rooms on the other side of the dividing center wall.
Fish Creek House - a Small, Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

Fish Creek House, a Small Off-the-Grid Holiday Home by ArchiBlox

The Fish Creek House was designed to maximize sustainability & liveability. Careful positioning takes full advantage of natural cooling, heating, and lighting.

Modern Australian Farm House with Passive Solar Design

This modern Australian farm house was designed by Archterra Architects in Margaret River, Western Australia. Description by Archterra: This house sits along a ridge between...

More Articles Like This

HomeWorldDesign