Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

Project: Top Floor Apartment
Architects: Vine Architecture Studio
Structural engineers: Engineers HRW
Main contractor: Homeway Builders
Location: Mile End, London, UK
Year 2019
Photography: Nicholas Worley

This project consists of the renovation, reconfiguration and part re-construction of a top floor apartment in Mile End, London.

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

The existing apartment was in a state of disrepair accessed via a shared stairwell with offices below. We sought to rationalise the layout of the apartment while retaining the intersecting load-bearing masonry walls that subdivided the space into equal quarters which, in turn, defined the four living functions of washing, dining, relaxing and sleeping.

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

A level change and roof valley help demarcate these spaces and provide undulating height and rhythm which is designed to animate and unite the apartment.

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

Soft north light washes through the wall to wall roof lights in the double dual-pitched roof above. Full height 3-layer spruce panels serve as sliding double doors for the purposefully wide bedroom opening. The same stained spruce panels are used for the adjacent kitchen cabinetry.

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

Painted a vivid yellow, the sweeping spiral stair adds a sculptural element externally as it visually connects the two terraces which enjoy rooftop views over East London.

Top Floor Apartment in London Rebuilt by Vine Architecture Studio

 refurbishment, reconfiguration and part re-construction by Vine Architecture Studio

 refurbishment, reconfiguration and part re-construction by Vine Architecture Studio

 refurbishment, reconfiguration and part re-construction by Vine Architecture Studio

 refurbishment, reconfiguration and part re-construction by Vine Architecture Studio

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Dynata Office by Oktra

Dynata needed a fully agile workspace capable of supporting collaborative work, with intuitive meeting facilities and more spaces geared towards employee wellbeing and inspiration.

Casa Laia by CAVAA Arquitectes

The project was born from the idea to link the different spaces of the house by means of a unifying element. This concept was materialized employing a suspended ceiling that communicated both ends of the apartment and overlaid the existing elements and the new intervention.