Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

- Advertisement -

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Project: Whitworth Locke Hotel
Architecture and Interior Design: Grzywinski + Pons
Location: Manchester, England
Year 2018
Photography: Nicholas Worley

Description by Grzywinski + Pons: Whitworth Locke is a 160 room hotel with a bar, cafe, lounge and co-working space at the ground floor that we designed in Manchester, England. This adaptive reuse project was an addition, complete gut renovation and comprehensive fit out of a collection of three linked buildings on an island site in Central Manchester with elevations on Princess Street, Whitworth Street, and the Rochdale Canal.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

The Whitworth Locke hotel is comprised of three linked blocks, Heritage assets all, that were built in separate phases: Central House, Dominion House and Johnson House. This commission had special resonance for us as the beautiful former textile warehouses and showroom were highly reminiscent of some of the earliest work we did designing interventions to 19th century masonry buildings — functional and stylistic contemporaries to these Mancunian structures — in our native New York City. The proportions, materials, textures and quality of light we inherited felt a bit like home and demanded to be exalted.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Our alteration of the property was principally driven by the intent to preserve and celebrate the richness of the historic 19th Century building fabric whilst obliterating a poor previous alteration to the building from the 1980’s, all while creating a distinct new language commensurate to the new life and purpose we hoped to foster within. We paid special attention to the thresholds into the building and the dialogue between our interventions and the beauty of the Victorian blocks.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

At the center of the three blocks we removed previous alterations and simplified the glazed barrel volume of the atrium to maximize transparency of the assembly and in turn reestablish the vestigial visibility of the elevations of Central and Dominion Houses on to what was formerly a little road called Galbraith Street. We finished the structure in color we found tonally close to Manchester skies, and as such regressive, deferential to the both the prominence of the historic facades and all we designed within. We put in a floor — contiguous both inside and out — of granite block pavers that draws in passerby and guests alike, the new life and conviviality clearly legible to the street. These choices set the stage for our larger approach of maximizing light, texture and crafting an interior throughout that extolled the virtue of the heritage assets via studied contrast.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Our aim in fostering tension between our new interiors and the stolid bones of the Victorian fabric was for one to exalt the other. We seized upon a palette and language inspired by research into vintage visual communications promoting commercial industrial links that historically connected Manchester to far flung (and often warmer and brighter) corners of the globe. We loved the link between Merseyside and the equatorial, and as we designed most of the furniture and all of the joinery in the project, we took this as inspiration for both material and formal choices.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

We designed the lighting and crafted the palette of warm materials and tones that at once envelop occupants and maximize the impact of the texture and rustication we both discovered and created throughout the property. We like to think we were just deferential enough to the heritage and beauty of the existing buildings, but there is an unabashedly new and bold language to the Whitworth Locke project. This conspicuous evolution reflects the way Manchester continues to grow and change. We hope our addition to this city can catalyze the dynamism we found up North that so inspired us.

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Whitworth Locke Hotel in Manchester, England / Grzywinski+Pons

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

Grzywinski + Pons transforms 19th-century cotton mill into hotel

- Advertisement -

Painting Room With Hues Of Blue

Blue is quite a mysterious colour. Nevertheless, it’s wonderful. It has so many different tones, and every tone is capable to portraying a totally...

Forest Concrete House by Besonias Almeida Arquitectos

The northern end of the Forest Concrete House was designed as the culmination of the common space with a large semi-covered balcony protected from the views from the street by the local pastures and with distant views of great scenic value.

A Quiet and Sunny Flat in the City Centre of Genoa / Gosplan

The quiet and sunny flat is situated in a XIX Century neighborhood in the city centre of Genova. The new layout of the flat is ruled by a huge piece of furniture, a sort of “domestic continuous monument” that cuts the house in two and strongly connotes the entry room, welcoming the guests.

Hazelton Residence / Batay-Csorba Architects

The Hazelton Residence is an addition and full interior renovation to an existing four-storey duplex originally designed by Barton Myers, in 1983. The building...

Rebuilding and Extension of the Farmhouse Can Calau

Architects: AMM Arquitectes Project: Rebuilding and Extension / Can Calau Location: Sant Joan les Fonts. Girona, Spain Area: 291 mp Photoraphs: Marc Torra, David Pèrez, Carles Suàrez, Pep...

Clerkenwell Cooperage by Chris Dyson Architects

Clerkenwell Cooperage was completed in 2016 by Chris Dyson Architects and won The Sunday Times British Homes Awards 2016 / Conversion, Restoration or Refurbishment of...

Colorful and Minimalist Apartment in Kiev by Maly Krasota Design

This colorful and minimalist apartment is located in the center of Kiev, with view to the botanical garden. Initially, on area of 76 square meters was located: a living room with a kitchen separated by a decorative partition,

Modern Beverly Hills Home with Spanish-Inspired Interiors

Light, simplicity and materiality were the guiding design elements for this modest 3,000 square foot Beverly Hills home. Respectful to a neighborhood mainly consisting of Spanish-styled homes from the 1940s, scale and mass were kept comparable.

Merriwee House / Templeton Architecture

Retaining the optimistic façade and the generosity of the original dwelling, Templeton has added to the simple rectilinear form while exploring the decorative possibilities of brick construction commonly found in the architecture of the Art Deco movement.

Cole Valley Hillside Home in San Francisco / John Maniscalco Architecture

This Cole Valley hillside home spans four stories and almost 6,000 sq. ft.—from an entertainment level with acclimated walnut wine room, to the open living spaces on the main floor, to the family’s private quarters, to the walk-out rooftop deck.

Blackrock House / Scullion Architects

This new house is situated on a south facing hill not far from the predominantly red-brick town of Dundalk, Co Louth. The Blackrock house is compact and embedded into the hillside.