Residential ArchitectureHousesTorquay House: Captivating Combination of Concrete and Warm Wood

Torquay House: Captivating Combination of Concrete and Warm Wood

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (1)

Project: Torquay house
Architect: Auhaus Architecture
Builder: Oliveri Construction
Photography: Derek Swalwell

Torquay house is a gorgeous concrete house completed by Auhaus Architecture, an award winning design studio operating in Melbourne and the Bellarine Peninsula.

Description by Auhaus: Located on the Victorian Surf Coast, this insitu concrete house is composed of a series of planes. A portal opening in the concrete facade conceals a secluded entry courtyard leading to the front door. The plan wraps around a grassed north facing courtyard, giving privacy from the adjoining golf course and allowing light and breezes to move through the house.

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (8)

Roof gardens on the upper level are planted out with native grasses and groundcovers to provide a green aspect from all habitable rooms. Each floor rests on slender columns, the fine lines counterpointing the natural mass of the concrete. Hardwood battens and brass detailing throughout provide patterning and warmth.

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (2)

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (4)

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (6)

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (3)

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (7)

Torquay house captivating combination of concrete and warm wood (5)

Beach Avenue House by Schulberg Demkiw Architects

Beach Avenue House is a three-storey house designed for a young family by Schulberg Demkiw Architects. The house has an area of 260 sqm and...

Kakslauttanen Arctic Resort in Finnish Lapland

Kakslauttanen Hotel is a family hotel in Finnish Lapland, 250 kilometres north of the Arctic Circle, in the resort town of Saariselka. The nearest...

Ahuehuetes Norte Apartment / Taller David Dana

One of the compositional axes of the Ahuehuetes Norte Apartment was the consideration of the panoramic views to the exterior that are framed by the abundant vegetation, a main characteristic of the area

Bank Street Apartment by Michael K Chen Architecture

A thorough reinvention of a generously scaled but awkward post-war West Village Apartment. Lightened and subtly textured materials, and exactingly detailed custom elements create an elegant and informal living environment for a professional couple.

A Revolutionary Building to Commemorate the Xin Hai Revolution a Wuhan, China

Project: Xin Hai Revolution Museum Architect In Charge: Lu Xiaoming, Ye Wei Design Team: Lu Xiaoming, Ye Wei, Guo Lei, Ding Mao, Li Mingyu, Cai Xiaopeng,...

Related Articles