MG2 House Inspired by the Rural Traditions / Alain Carle Architecte

MG2 House - Alain Carle Architecte

Project: MG2 house
Architects: Alain Carle Architecte
Location: Lac St-Victor, Wentworth-Nord, Québec, Canada
Area: 830.0 m2
Photography: James Brittain

Inspired by the natural landscape and rural traditions, the MG2 House is a single-family home designed by Montreal-based Alain Carle Architecte.

From the architect: This residence’s occupancy program has been fragmented into four pavilions, according to an organic plan, freeing a central space that looks completely outward. A little like the “heart of a village”, this space links the other building bodies, geometrically distinct from each other.

MG2 House - Alain Carle Architecte 1

The most southerly pavilion contains the living room, the more social spaces of the residence, and opens generously to the outdoors so as to offer a greater energy gain during the winter. The volume is open, with very little programmatic hierarchy. It essentially combines the functions related to meal preparation in all the aspects that bring people together: not a kitchen/living room/dining room but rather a versatile space for convivially receiving guests.

MG2 House - Alain Carle Architecte 2

The other wings, more dedicated to sleeping areas, leave room for generous water spaces for bodily relaxation. One of these wings includes the owners’ private areas, while the guest rooms are laid out in the other. Dry and wet saunas and big showers punctuate the spaces of these volumes and give the premises a “lived-in” look and feel. Outside, the traditional swimming pool has been replaced with a small coldwater pond that complements the sequence of saunas and steam baths of these pavilions.

One last volume, accommodating work places on two levels, is located away from the home’s living areas, separated by a protective outdoor space. This volume stands out for its somewhat symmetrical form, with a peaked roof, and is positioned upstream from the rest of the building to play the role of “guest wing” for visitors who sometimes come for business. Finally, the lower floor accommodates a work zone, a maintenance and do-it-yourself workshop.

MG2 House - Alain Carle Architecte 4

This project’s materials were largely recycled: the interior and exterior wall claddings come from an abandoned sawmill, and the paving stones were recovered from an old quarry. The house faces south to allow a passive energy gain which, combined with a geothermal system, ensures overall energy efficiency.

MG2 House - Alain Carle Architecte 5

The workmanship of each pavilion creates a heterogeneous whole, in light of the design approach that left room for “found material” (both for cladding and carpentry) instead of a rigid esthetic diktat. Ultimately, this is an earth-rooted architecture, produced with a completely different “design time”. The form emerges from the soil, but also from history, from a patient search for material that is “already there”. Its organic nature refers to our rural traditions rather than modernist canons calling for novelty at any price.

bathroom- Alain Carle Architecte 6

bathroom,

MG2 House - Alain Carle Architecte

home office - Alain Carle Architecte 9

MG2 House - Alain Carle Architecte 10

residential - Alain Carle Architecte 11

MG2 House - Alain Carle Architecte 12

living - Alain Carle Architecte 13

home office - Alain Carle Architecte 14

MG2 House - Alain Carle Architecte 15

Alain Carle Architecte 16

MG2 House - Alain Carle Architecte

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Black Barn in East Hampton / Mark Zeff

New York-based designer Mark Zeff designed this house as a getaway for his wife and two children. Black Barn is located near beach in...

This Lake Austin Residence Offers a Combination of Transparency and Solidity

Like a butterfly specimen pinned to its mounting, this sinuous lake-front home’s light floating roofs are anchored to its site by heavy rusticated limestone masses, while its horizontal footprint is spread out and sewn through the vertical punctuation of mature sycamore, cypress and pecan trees

Dolores Heights Residence by John Maniscalco Architecture

On an atypically-configured sloping double lot in San Francisco, this new home takes advantage of rare siting to maximize the experience of changing daylight and sweeping city views. The use of deep overhangs and angular cedar forms carefully frames horizon views while gently responding to the corner siting.

Central Park Duplex Residence / SheltonMindel

Central Park Duplex is a contemporary residence designed by New York-based SheltonMindel. Brief: In a newly constructed iconic limestone building on ManhattanÍs Central Park West,...

The Hollander Hotel in Chicago / DELORDINAIRE

Grupo Habita commissioned DELORDINAIRE to design The Hollander hotel. This high-design Social Stay is equipped with 66 beds, including 12 private rooms, a café...

Brazilian Taste – Office Turned into a Fresh and Elegant Living Space

Brazilian Taste is a project recently completed by the Milanese studio AIM. Description by AIM: The project is born from the prime necessity to convert...