Office DesignEast London Office: Albert House by Ben Adams Architects

East London Office: Albert House by Ben Adams Architects

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

Project: Albert House, East London Office
Architecture: Ben Adams Architects
Project team: Ben Adams, Alia Khonji
Location: Old Street, Shoreditch, London
Area: 50,000 sqf
Budget: £6.8m
Photos: Courtesy of Ben Adams Architects
Awards:
Surface Design Awards 2018 ‘Best Interior’ shortlist
Blueprint Awards 2017 ‘Best Residential Project’ shortlist
RIBA South East Awards 2018 ‘Best Architecture within the SE Region’ shortlist

Co-working market leaders, The Office Group wanted a new location in the heart of Old Street’s Silicon Roundabout. BAA’s task was to transform Albert House, a tired East London office building into the kind of fresh, functional, and innovative space that would attract creatives and tech start-ups in a highly competitive area.

reception, Ben Adams Architects

Our brief was to provide a diverse range of spaces to support working preferences, from one individual needing a desk and business address, to breakthrough businesses with thirty staff. Options range from open-plan hot-desking to different sized office units and meeting rooms, and generous breakout areas.

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

Additional amenity for tenants includes outdoor terraces on the third and sixth floors, a bar, lounge, and gym. A redundant low height area at ground floor has been ingeniously transformed into a cinema, featuring padded beams, tiered steps, and deckchairs.

lounge, Ben Adams Architects

The outside of this prominent building required a significant makeover with greater street presence for entrances on both Singer Street and Old Street. A new, contemporary treatment of the façade provides a black backdrop to bespoke illuminated signage marking both entrances.

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

A discreet exterior gives way to ‘industrial chic’ interiors with exposed services and bare concrete. Finishes have been inspired by the Chicago speakeasies of the 1920s with geometric patterns and ceramic floor tiles used to break up the vast floor plan at the ground and first floor levels, and individual colours used to create intuitive zoning. Other art deco references include reeded glass, copper accents, mosaic, and turquoise leather.

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work At ground floor, u-values have been improved with new fenestration and doors to the entrances. There is new lighting throughout, with LED fittings to all offices which switch off when unoccupied. New mechanical ventilation assists with the movement of air and include heat recovery. Ample bike storage and low energy shower facilities encourage Albert House staff to cycle to work.

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

industrial style, concrete, Ben Adams Architects

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

meeting room, Ben Adams Architects

Transforming a Tired East London Office into a Beautiful Place to Work

Subscribe to our newsletter

Hexagonal House that Offers Views from All Six Sides: Goto House

Goto House is a hexagonal weekend house situated on a rugged parcel in Napa County. The house's design engages the spatial dynamics of its situation through the formal and experiential activation of negative space relative to conditions of surface, material, view and landscape. 

New Bathroom Furnishings Collection Inspired by Art Déco Age

Wetstyle, Montreal-based manufacturer of premium-quality bath furnishings has teamed up with designers, Joël Dupras and Pierre Belanger in conjunction with the Wetstyle Design Lab to craft the Déco Collection.

Oblong House is Designed to Sit Naturally in the Open Field Landscape

The architectural style of the Oblong house is based on the characteristics and cultural context of the site. The goals of its design were authenticity, simplicity, locality and sustainability. The building’s idiom is simple; an oblong that settles naturally into the landscape of the open field.

JR Apartment by Nicolas Schuybroek Architects

Architects: Nicolas Schuybroek Architects Project: JR Apartment Location: Paris, France Photography: Stephan Julliard Located in the 6th arrondissement in Paris, on a busy street near Montparnasse, JR apartment...

Uber Offices in San Francisco by Studio O+A

Project: Uber Offices Design: Studio O+A Team: Denise Cherry, Clem Soga, Elizabeth Guerrero, Michelle Richter, Hilary Hanhan, Alma Lopez, Sarah Dziuba, Mindi Weichman Location: San Francisco, CA Photography...

Recommended Stories