Ware Koa House / Strachan Group Architects

Ware Koa House by Strachan Group Architects

Ware Koa House is a former holiday home recently renovated by Strachan Group Architects, a multiple award-winning Auckland practice. Opahi Bay has been the McGreal family holiday destination since the early 1950’s when Ray McGreal built the original fibrolite family bach and tennis court on the eastward sloping site towards the idyllic bay. Whare Koa, the new house of Ray’s youngest daughter and her family required a sensitive and thoughtful approach to a unique and special place, filled with memories and family history.

Ware Koa House by Strachan Group Architects 17

The home had to accommodate a very active and gregarious live-work lifestyle and see them in to retirement. Having been involved with the community for over fifty years, the brief for the family’s new house was beyond the normal requirements of a contemporary three-bedroom home. The family’s new house was to become part home, part workshop/studio and part community facility to accommodate weekly tennis games and community meetings etc.

Ware Koa House by Strachan Group Architects 2

The floor plan is “T” shaped, with the head anchored to the low part of the site, directly atop the footprint of the old bach, accommodating two east facing bedrooms and the art studio with the main living spaces and kitchen above – all oriented towards the view. An open atrium occupies the space between this living wing and the workshop with master suite above with views beyond via the glazed roof and clerestory.

Ware Koa House by Strachan Group Architects 3

The atrium is a multi functioning space from which the home is entered, its transparency breaks down the bulk & scale of the building. Floor levels respond to the sloping site and are linked with a connecting glazed stair gallery, reminiscent of the original path connecting the old bach to the shared tennis court along the north face of the building. The head of the stair opens to a pavilion-like room with a double height-pivoting door that opens to the west providing links with the community and extended family located next door.

Architects: Strachan Group Architects
Project: Ware Koa House
Location: Ware Koa, Opahi Bay, Mahurangi West, New Zealand
Photography: Simon Devitt

Ware Koa House by Strachan Group Architects 4

Ware Koa House by Strachan Group Architects 5

terrace, Strachan Group Architects 7

Ware Koa House by Strachan Group Architects 6

Ware Koa House by Strachan Group Architects 8

stairs, Strachan Group Architects 9

Ware Koa House by Strachan Group Architects 10

bedroom, Strachan Group Architects 11

Ware Koa House by Strachan Group Architects 12

interior design, Strachan Group Architects 13

terrace, Strachan Group Architects 14

Ware Koa House by Strachan Group Architects 15

dining room, Strachan Group Architects 16

Ware Koa House by Strachan Group Architects 1

Ware Koa House by Strachan Group Architects 19

Ware Koa House by Strachan Group Architects 19

Ware Koa House by Strachan Group Architects 20

Ware Koa House by Strachan Group Architects 21

Ware Koa House by Strachan Group Architects 22

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

This São Paulo House Has a Mixed Structural Design that Combines Concrete with Steel

The house is supported by a mixed-logic structural design in which a bare concrete wall, on the leftmost side of the house, connects the many levels and organises the main stairway that links them all. The rest of the house’s structure is composed of a lightweight steel-framing, allowing for larger-than-average glazed areas.

Rathmines House by MRTN Architects

Rathmines House is an alteration and addition to a Victorian weatherboard house in Fairfield. The poorly planned layout of the existing dwelling contained a lean-too out the back, housing the laundry and bathrooms to the north and living spaces to the south. A narrow corridor provided the only connection to the backyard.

Langlois-Lessard Residence / Chevalier Morales Architectes

Located in a flood zone along the shore of Lake Saint-Louis, the design of the Langlois-Lessard Residence is a direct response to the interrogations that where raised during the visit to the site.

Flow House in Tel Aviv / Anderman Architects

The Flow house is built on a dual plot, and our challenge was giving the costumers a sense of privacy, intimacy and freedom with in their home.

Pay attention to your fitness! Designer Matthias Borowski offers us something sweet

Design Academy Eindhoven graduate Matthias Borowski and the founder of the studio Kollektiv Plus Zwei has created a set of furniture that mimics the...

Contemporary Workplace with a Distinctive Hotel-Like Aesthetic

Creating a diversity of spaces whereby freedom of choice and movement are key, Woods Bagot has transformed the iconic Palace Hotel into its new Perth contemporary workplace studio.