Residential ArchitectureApartmentsTwo-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign

Designer: Dreamdesign / Elena Dobrovolska
Project: Two-Storey Apartment Georgievskiy
Location: Kyiv, Ukraine
Year: 2017
Photographer: Andrey Avdeenko

A two-storey apartment is located in Kyiv downtown, in the house built in the last century by a famous architect Joseph Karakis. The architecture of the building, the historical context that surrounds it, the view on St. Sophia Cathedral from the apartment’s windows, and the unique atmosphere of the old city — all of this became the semantic background and the starting point for renovation of the apartment.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 1

When thinking through the new concept of the interior, the authors chose natural textures, restrained colors, and natural, eco-friendly materials that don’t go out of fashion and age beautifully. Timeless solutions were complemented by bright accents: furniture and decorations, personalized design elements and art objects.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 2

The apartment has two storeys. The lower one has kitchen, dining room, living room, and bathroom on it. The second level that can be reached via a sculptural staircase has a bedroom, a study and library room, and a shower rooms with skylight windows. The room layout remained the same, the changes mostly concerned finishing and decorative elements.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 3

After rethinking the visual concept, the authors decided to introduce natural colors and materials to the interior, each having its unique visual characteristics. This was how natural stone, wood, blown glass, and metal found their way to the apartment.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 4

Renovation began with changing wall color and texture — in the living spaces they were plastered with tactile light-olive wallpaper, and in the bathroom they were faced with natural stone, in combination with graphic metal elements.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 5

In the living room, to contrast the monochromatic white, grey, and black surfaces, there are azure armchairs and the atmosphere of old Kyiv that bursts into the interior through large windows. In the bedroom, there are several new elements: a bright-blue chandelier from blown glass, created by the studio’s designers, artsy headboard, and an unusual metal construction that frames the window beautifully.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 8

Metal in a certain form is present in all rooms: it was used to decorate window slopes, to sheathe the fireplace, and metal decorative elements were also integrated into bathroom and bedroom. The final detail in the apartment’s design were Ukrainian contemporary art pieces, which put a semantic full stop to design, attract attention and provoke thoughts.

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 7

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 9

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 10

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 10

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 11

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 12

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 13

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 14

Two-Storey Apartment Georgievskiy by Dreamdesign 16

Brick Courtyard House, Sydney / Youssofzay + Hart

Brick Courtyard House is located within Sydney’s Western suburbs, an area typified by post-war brick cottages, and increasingly peppered by unsympathetic project home development. Unique to the site is the presence of a forested lake reserve.

Battersea House by Proctor & Shaw

A post-war end of terrace house has been completely refurbished and extended with a contemporary loft and a modern rear extension by its architect owner.

Casa La Blanca by Di Frenna Arquitectos

Casa La Blanca bets on a completely interior environment with its "U" -shaped floor, separating both the social and coexistence space on the ground floor and the private space on the upper floor.

Contemporary Minimalist Home for a Young Family

The couple, who used to live in an apartment, commissioned me to renovate their 220 sqm house into a contemporary minimalist bright space for their family.

Flamengo Apartment by Nop Arquitetura

When the young client (single, in his 30s) arrived at the NOP Office Architecture, the architects Lívia Ornellas and Philippe Nunes saw the possibility of innovating.

Related Articles