Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character

- Advertisement -

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character

Architects: Studio Strato
Project: Arum House / Two-Storey Family Apartment
Location: Rome, Italy
Year 2018
Photographer: Serena Eller Vainicher

A bright two-storey family apartment, open to the view on Villa Ada, green area of Rome. Studio Strato has designed the renovation of the house aiming to make external and internal spaces communicate and to enlarge the living environment as much as possible, projecting it into the green of a historic city park.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 1

The house is on two levels on the top floor of a building in a historic district, and before the renovation presented a map with many small rooms connected by the hallway.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 2

The project involved the demolition of internal separations in order to create more space for a large living area. Wide windows as large as the partitions allow to fully experience the landscape as if it were part of the house. The airy interiors pass from one room to another without interruption, in a fluid way of living.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 4

The entrance leads to the large wide area with light larch parquet, which includes a large dining area with three solid wood tables to the right and a sitting area with a big black fireplace to the left. Here a glazed wall creates balance between an intimate space and the flow of the rooms, ensuring tranquility to the owners’ teenage daughter’s bedroom.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 5

Together with the view on the park, the main character of the renovation is the large staircase that connects the master bedroom with the lower floor. It is a light structure, with a deliberately simple design, almost the archetype of the staircase.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 5

The two bathrooms are full of fine details of refined comfort, such as the hand-made checkered tiles by Fornace Brioni’s (5×5 cm), which covers the floor and walls of the master bathroom and the dotted mosaic of the one on the ground floor, that belongs to the daughter’s bedroom.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 6

At the base of the project there’s the idea, present throughout the apartment, to enrich the house with details with a graphic look, which the use of masonite as a covering both in the master bedroom and in the wider wall of the kitchen.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 7

Some constructive elements are left rough with the aim of showing the trace of the work done, like the exposed beams and pillars, which tell the story of the house, of the process that it has gone through in being restored and its stratifications.

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 8

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 9

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 10

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 11

Two-Storey Family Apartment in Rome Exhibiting a Powerful Character 12

- Advertisement -

Independent Home by HAO Design: Migration & Vibration Project

The design scope includes the basement and four and half floors above ground, with green space for planting large trees in front of the house. The owners of this house are a couple who are both dentists.

Exclusive designer curtains with style and personality, for your home

Curtains are decorative cloths meant to block or obscure light, but they have become, during centuries, a detail that can really make the difference....

Residence Hung in New Taipei City by Fu Design

Upon entering the door, you can see a row of white cabinets floating. On the right, there is an open cabinet where you can place coats and temporary items when going home and below which is the storage space reserved for the baby carriage.

Surrey House by Sigmar Interior Design Service / London

Designed by London-based Sigmar Interior Design Service, Surrey House is a bright and airy family home, offering a grand yet homely feel that invites...

Mimeus Refurbished an Old Winter Bivouac in the Dolomites

The Rifugio Pradidali lies at 2278 m a.s.l. and is a renowned departure point for many excursions and climbs in the Pala group in the Dolomites. Mimeus refurbished the old winter bivouac, which is usually used by mountaineers during the Rifugio’s winter closure.

Algonquin Cottage in Ontario / AGATHOM Co.

A family cottage on a remote and private north-Ontario lake. The Algonquin cottage is on the doorstep of the vast Algonquin Provincial Park. In the summertime it operates as a private family escape and offers a cool swim from the city’s heat, and in the winter as a warm cabin to nestle in after cross-country ski outings in Algonquin Park.

Weekend Retreat on the Edge of a Mountain

This superb weekend retreat is located in Tapalpa, Mexico, and was completed in 2015 by Guadalajara-based Elias Rizo Architects. Description by Elias Rizo Architects: The...

Chilmark House / Gray Organschi Architecture

Chilmark’s long agrarian history on the windswept southern edge of Martha’s Vineyard underpins the design approach to this house and studio for a multi-generational family. The site, a former sheep grazing field, overlooks Chilmark pond, with long views to the Atlantic ...

Crane House by Anonymous Architects

Located in Los Angeles, the Crane House is a project that includes two twin houses designed by Anonymous Architects. Because of the small lot size...

Templestowe House by Figr Architecture is Defined by Harmony and Elegance

The Templestowe House is a nod to the tradition of the Italian Palazzo and Australian courtyard house, creating the constant connection between outdoor and indoor spaces.

Martello Tower Home by Luigi Rosselli Architects

Martello Tower Home is a private residence located in Clontarf, Australia. It was renovated by Luigi Rosselli Architects. Situated on the highest point of a...