Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

The private area features generous windows, creating comfortable environments, well served by natural lighting and ventilation

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

Project: Penthouse Apartment in Lisbon
Architects: Studio Arthur Casas
Team: Beto Cabariti, Alessandra Mattar, Miti Sameshima
Collaborator: Daniela Costa
Contractor: Udra
Suppliers: D’Orey (tiles), Laskasas (woodworking), João Lopes (light fixtures), QuartoSala (furniture)
Location: Lisbon, Portugal
Area: 200 m2
Year 2020
Photos: Filippo Bamberghi

With a panoramic view to Tejo River, TM apartment is on the penthouse of a retrofit building in the heart of Lisbon. The project’s layout reflects the wishes of clients – a couple -, for cozy spaces to receive friends, but also to respect their privacy. Thus, the project is split into two hemispheres, starting from the social hall. On one side, the southern portion, it’s where all the social life takes place – living room, bar, dining room and kitchen; on the other, the northern portion, it’s where the intimate areas are concentrated.

living room, Studio Arthur Casas

Once you enter the apartment, the Portuguese tiles panel in the dining room announces the blue protagonism, a striking color in the project – also present in the Delfino armchairs and Carolina Semiatzh’s painting. Also central in this environment, the Amorfa dining table, designed by Arthur Casas, is inspired by organic forms of nature and escapes from the conventional pattern, with a dynamic design to bring its users closer. Finally, the convex mirror, by Studio Básico, amplifies and visually integrates the social areas.

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

The penthouse apartment also features neutral tones and wood finishings – present on the floor, woodwork, furniture and decoration – to balance the color palette and harmonize with the landscape. Other highlights in the social area are Julião Sarmento’s “All the different shades of off-white found in the studio at this time” on the living room’s main wall, the vintage coffee table and ceramics, the table lamp from Paris Flea Market and the table center piece by the Portuguese ceramicist Bordallo Pinheiro.

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

The private area, with three suites, follows the same color palette of neutral and earthy tones and also features generous windows, creating comfortable environments, well served by natural lighting and ventilation. Carrara Mate marble tiled bathrooms harmoniously articulate with the bedrooms.

dining space, Studio Arthur Casas

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

bedroom, Studio Arthur Casas

bathroom by Studio Arthur Casas

bathroom, Studio Arthur Casas

Penthouse Apartment in Lisbon Features Neutral Tones and Wood Finishings

Must Read

Moving House by Architects EAT 4

Moving House / Architects EAT

Moving House is a new single residence in the suburban street of Kew. The house was completed in 2016 by Architects EAT, a Melbourne based...
HomeWorldDesign