Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (5)

ZeroEnergy Design have designed this two story loft for a young family in Boston, Massachusetts.

Description by ZeroEnergy Design:  A young couple starting a family in the city purchased this two story loft in Boston’s South End. Built in the 1990’s, the loft was ready for updates. ZED transformed the space, creating a fresh new look and greatly increasing its functionality to accommodate an expanding family within an urban setting.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (3)

LOFT LIVING
The goal for the open living space was to add texture, scale and utility. The kitchen was renovated with custom cabinetry and reconfigured for increased functionality, with more storage, larger prep surfaces, and new energy efficient appliances. White paneling wraps the abutting wall creating a neutral and textured surface. A walnut element wraps the wall and ceiling above the kitchen, adding much needed warmth, scale, and lighting to the living space with its twenty foot ceiling. The use of walnut also weaves through the space in the upper cabinets and the raised seating area at the island.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (2)

The fireplace area was re-envisioned for improved aesthetics, scale, and proportions. Former clutter-prone open shelves are now clean, functional cabinets, paired with a stone element, for added warmth and texture.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (1)

MASTER REINVISIONED
New walnut stair treads lead up to the master suite. A wall separating the master bedroom from the double height living space was replaced with a folding glass door to open the bedroom to the living space while still allowing for both visual and acoustical privacy. Surfaces built into the new railing atop the stair create a functional work area with a fantastic view and clear shot to the play space below.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (4)

The reconfiguration of the master bathroom opened up the space by pairing a platform shower with a freestanding tub. The open shower, wall-hung vanity, and wall-hung water closet create continuous flooring and an expansive feeling. The result is a welcoming space with a calming aesthetic.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (18)

BORROWED LIGHT
The addition of interior transom windows readily admits ‘borrowed’ daylight into previously dark interior spaces, including the nursery, entry, and guest bedroom. The entry area became an ‘urban mudroom’ with ample storage and a small clean workspace that can also serve as an additional sleeping area, while the nursery playfully incorporates framed interior windows to the living space. The dark hardwood floors on the mail level were removed and the concrete below was polished, creating a durable, low-maintenance finish that helps disperse light in the space.

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (6)

Collectively, the renovation of the loft creates a delightful improvement to the aesthetics, scale, and functionality for the growing family to enjoy.

Basics: Square Footage:1750, Bedrooms: 3, Bathrooms: 2
Team
Architecture – ZeroEnergy Design
Contractor – Ralph S. Osmond Company
Photographer – Eric Roth
Sources
Kitchen – Clever Green Cabinets, Gaggenau
Fixtures – Hansgrohe, Laufen, Aquabrass
Finishes – Creative Materials, Neolith
Furnishings – Addo Novo, Design Within Reach, The Bright Group, FDO Group, Furn and Company, custom

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (7)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (13)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (8)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (9)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (16)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (10)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (12)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (14)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (11)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (15)

Two story loft with a fresh new look conceived by ZeroEnergy Design (17)

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Yamaguchi Apartment by Ruizesquiroz Architects

In 1997, the Yamaguchi Park was completed, as an example of the Japanese landscape of 85,000 m2 between the neighborhoods of Iturrama, San Juan, and the hospital complex of Navarra.

Motutara House in Muriwai Beach, New Zealand

Motutara House was designed by Auckland-based TOA Architects. Description by TOA: In the context of Auckland’s rugged west coast ‘Motutara’ is the arterial route that...

Santos Apartment / Atelier PECLAT+CHOW Architecture

Santos apartment was undertaken for a young art collector couple in their late 20’s. They requested a timeless, elegant and serene home. The 1950’s apartment is located in the trendy neighborhood of Jardins, São Paulo.

Ikibana Restaurant / El Equipo Creativo

How do you imagine that it should be decorated a restaurant focused on two entirely different cuisines : Japanese and Brazilian? It can be...

Muswell Hill Victorian Villa Gets a Contemporary Extension

As the house is built on a hill, the stair is an important part of the design. It is the visual focus of the home and links the new and old buildings. The glazed ceiling above provides glimpses up to the sky and trees that makes the house feel bigger.

Modern Brazilian Retreat Embracing Transparency and Open Spaces

The construction of this modern Brazilian retreat in two levels was adjusted to the slope and ‘rest’ on it. The rooms open or separated thought to be side by side, in a continuous way, horizontally, which creates some separation while maintaining a sense of openness, following the needs of the family or other requirements.