Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco

- Advertisement -

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (2)

Fitty Wun is a three-story atrium house designed by San Francisco-based Feldman Architecture. The unconventional renovation of Fitty Wun transformed this San Francisco home to reflect the playful personalities of the clients, a couple with three active young boys and a “work hard, play hard” approach to life.

The clients desired a house centered on large, light-filled central spaces where the kids and friends of the family would love to hang out today and also ten years from now. This space also acts as a welcoming, warm kind of “Panopticon that allows the boys the freedom to be boys while the parents are strategically within ear, if not always eyeshot, to arbitrate, adjudicate and apply basic medical direction” (the client’s words!).

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (3)

Behind a white-frame front door in a townhouse façade, the house features an open floor plan that merges the kitchen, dining, and living rooms into one great room. The kitchen opens upward to the ceiling, bringing light down from two stories above. Nooks and innovative storage solutions allow the great room—a place for cooking, eating, working, and playing—to be the hub of the household without clutter. The living room flows out onto a deck and into the backyard, where there is plenty of space for the family’s varied, energetic activities.

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (4)

At its core, a three-story atrium house, ringed with a twisting steel stairway, offers the boys room to play within earshot of their parents. A wood rope swing suspended at the atrium’s center soars from the kitchen to the underside of ‘the pod,’ a floating office space that serves as an acoustically separate space from the action below. The roof deck, surrounded by a green roof, looks out to broad views. From its green roof with views of Twin Peaks and Mount Sutro to the great room’s innovative storage solutions, the design of Fitty Wun combines whimsy and utility.

Location: San Francisco, CA
Size: 4,188 sq ft
Architect: Taisuke Ikegami, Feldman Architecture
Contractor: Andrew McHale, Design Line Construction
Landscape Design: Owner with Loretta Gargan Landscape + Design
Green Roof: Fred Ballerini Green Roofs
Lighting Design: Kim Cladas Lighting Design
Photography: Joe Fletcher Photography

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (6)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (7)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (8)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (9)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (3)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (1)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (2)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (5)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (10)

Unconventional Three-Story Atrium House in San Francisco (1)

- Advertisement -

Cool Workspaces: Take a tour of Dropbox’s San Francisco Headquarters

Dropbox, as a company and culture, is authentic through and through. But while the company’s unprecedented success demands an element of seriousness, part of staying authentic means sticking to its startup roots.

Industrial Style Duplex Residence in Antalya, Turkey: Y Loft

Y loft is an industrial style duplex residence in Antalya, Turkey. The main objective was to change the modern style apartment to an industrial loft residence and to use the spaces more functionally.

Chez Michelle – A Sophisticated Living Space Where Nature is the Main Character

The first time we visited the house, we fell in love with its symmetry, its elegance and its surroundings. On the top of the hill, at the foot of the Mountain, Chez Michelle stands between forest and a grand open view of the Lac du Bourget.

A Postcard Home / Emma Mitchell Architects

Postcard Home is a single-family home completed in 2017 by Emma Mitchell Architects. The house is located in Anglesea, Victoria, Australia. From the architect: A Postcard Home...

Sustainable mountain house in the Methow Valley of Washington State

The Mazama house is located in the Methow Valley of Washington State, a secluded mountain valley on the eastern edge of the North Cascades,...

CuldeSac Designs Legit, the Temple of the Sneaker Culture

Wearing shoes becomes a ritual, and each corner of the shop is like a museum, with household objects that work as support for sneakers exposed highlighting the special of its nature, giving them the place they deserve in the collector’s imaginary.

Alfred Street Residence Designed to Promote Openness and Interaction

Alfred Street Residence has been awarded a commendation at the 2015 australian interior design awards. This charming family home was designed by Australian design practice...

Bar House in New York / Audrey Matlock Architect

The Bar House site is 13 acres of gently sloping land abutting a 500 acre protected forest preserve. Access to sunlight and views informed our strategy to locate the structure at the site’s highest elevation. Two linear volumes are stacked in perpendicular fashion.

Yarmouk House is Divided into Two Identical Units for Two Brothers and Their Families

The Yarmouk house is contemporary home to two brothers and their families. The house is located in Kuwait City. The volume is divided in the center of the plot into two identical units housing the independent quarters of each of the two families.

Maison Soeur: A Post‐War Residence Transformed Into Two Twin Houses

An architect and her partner, parents of twins, called upon APPAREIL Architecture to design the expansion and refurbishing of a veterans’ home in Verdun. The client, Catherine Gauthier, being an architect herself, the project was conceptualized through collaboration and communication among all parties.

Wayside House: Extension and Alterations by OB Architecture

Winchester-based OB Architecture have renovated and extended the Wayside House in 2015. Description by OB: OB Architecture were appointed to complete the extension and alterations to...