Casa Branca / Marcio Kogan Studio MK27

Casa Branca - Marcio Kogan

Casa Branca is a tropical beach house designed by Studio MK27 in collaboration with Eduardo Chalabi. Comfort and building maintenance throughout the years are two fundamental aspects for houses built in tropical areas next to the sea, where the high temperatures and the effect of the sea air determine the extreme local conditions. The Casa Branca project, located on a beautiful Brazilian beach, on the northern coast of São Paulo, made these questions as determinant to organize the plan and for the selection of materials to be used.

Casa Branca - Marcio Kogan 1

All of the ambients have floor-ceiling window frames – in the spans, like true walls of sliding glass – to create a pleasant thermal sensation and blur the division between interior and exterior. In the living room on the ground floor, for example, 3.0 X 2.5 glass doors are built into the walls and integrate the indoor space with the balcony,,in this way creating cross ventilation with the aim of reducing the room temperature. In this same space, wooden perforated doors – like large muxarabis – shade the interior without blocking the breeze.

Casa Branca - Marcio Kogan 5

On the ground floor we find the entire social area of the house, even the kitchen which faces one of the side gardens. The first floor, in turn, houses the bedrooms. And lastly, there is a terrace garden with deck on the roof – accessible by a flight of stairs protected by a hatch door.

Casa Branca - Marcio Kogan 2

Warm materials are meshed into the metal brises, shading the room on the upper volume. The combination of the wood, concrete and white aluminum (resistant to the effects of the sea air) end up creating, in the architecture of this house a tropical minimalism, with great influence of Brazilian modernism.

Architects: Studio MK27 – Marcio Kogan, Eduardo Chalabi
Project: Casa Branca
Architect in Charge: Marcio Kogan
Co-Architect: Eduardo Chalabi
Project Team: Eline Ostyn, Maria Julia Herklotz, Laura Guedes, Mariana Ruzante Mariana Simas, Oswaldo Pessano, Ricardo Ariza
Location: São Sebastião, SP, Brazil
Area: 492.0 m2
Photography: Fernando Guerra | FG+SG

Casa Branca - Marcio Kogan 3

Casa Branca - Marcio Kogan 4

Casa Branca - Marcio Kogan 16

Casa Branca - Marcio Kogan 6

Casa Branca - Marcio Kogan 7

Casa Branca - Marcio Kogan 8

Casa Branca - Marcio Kogan 9

Casa Branca - Marcio Kogan 10

Casa Branca - Marcio Kogan 11

Casa Branca - Marcio Kogan 12

Casa Branca - Marcio Kogan 13

Casa Branca - Marcio Kogan 14

Casa Branca - Marcio Kogan 23

Casa Branca - Marcio Kogan 15

Casa Branca - Marcio Kogan 16

Casa Branca - Marcio Kogan 17

Casa Branca - Marcio Kogan 21

Casa Branca - Marcio Kogan 21

Casa Branca - Marcio Kogan 22

Casa Branca - Marcio Kogan 23

Casa Branca - Marcio Kogan 24

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

House in the Garden by Yamazaki Kentaro

House in the Garden by Yamazaki Kentaro

House in the Garden is a single family home recently completed by Yamazaki Kentaro Design Workshop. The house has a built area of 95 sqm and...
Gambel Oaks Ranch / CCY Architects

Gambel Oaks Ranch / CCY Architects

Located on broad sweeping ranch lands overlooking a lake, Gambel Oaks Ranch was designed to blend into its surroundings and is not visible from any public roadways.
Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects 8

Cow Hollow Penthouse by Studio G+S Architects

We designed this Cow Hollow penthouse with the purpose of “seeing rather than being seen.” As part of a larger remodel project, we designed a new, modern penthouse that sits discreetly above an existing 1930s Mediterranean-inspired structure.

FM House by La Errería Architecture Office / Spain

Located in Alicante, Spain, the FM House was renovated by La Errería Architecture Office to become the home of a young family. Description by La...
Ji Apartment / KC Design Studio

Ji Apartment, Taipei / KC Design Studio

The light of the low-floor old Ji apartment comes from the 4-meter lane in the front. The front large window introduces sufficient light, forming the single-axis division of the space.

More Articles Like This