Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect

Architect: Trevor McIvor Architect Inc
Project: Stouffville Residence
Lead Architect: Trevor McIvor
Location: Stouffville, Toronto GTA, Ontario
Project Area: 5,000 sf (465 m2)
Project completion year: 2017
Builder: Ortolan Building Design Ltd
Structural Engineer: Blackwell Structural Engineers
Photography: Maciek Linowski

Resting on a rolling field, this modern rural country home outside Toronto was inspired by the stone walls that were used to separate farmer’s fields.

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 1

Stouffville Residence is grounded in the earth while being cantilevered over a vast landscape. The stone entry wall, low and private, hints program through a series of translucent glass boxes punching through the otherwise monolithic wall. This wall acts as a key organizational element anchoring a series of glass volumes that open up to the south of the building overlooking the property and offering commanding views of the landscape. The orientation of the project intends to minimize the building’s impact on the area while maximizing site lines and access to natural daylight. The roof seemingly floats above the stone entry wall suggesting a more gestural and dynamic roof on the dwelling’s other face.

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 2

Two main programmatic bars make up Stouffville Residence. The more public spaces make up the heart of the house, and the more private areas branch off to the sides. The main axis of the residence includes the kitchen/living/dining rooms, with the outdoor wooden terrace serving as a continuation of the living space. A practical ‘service’ box adjacent to the main entry houses the mudroom and pantry, helping to maintain a minimal lifestyle of the main public axis. The dwelling encompasses a master bedroom with an integrated ensuite on the main level, as well as two bedrooms on the lower level. Stouffville Residence is spacious, yet proportional, always focusing on the view out onto its’ surroundings.

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 3

Material finishes include, but are not limited to: local granite, Canadian cedar, polished concrete, glass, and mahogany. Radiant in-floor heating is provided by a trenched geothermal loop, providing for a comfortable, all-year-round temperature as well as the added benefit of sustainability features.

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 4

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 5

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 6

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 7

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 8

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 9

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 10

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 11

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 12

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 13

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 17

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 14

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 15

Stouffville Residence / Trevor McIvor Architect 16

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Renovation of a Two-Storey Apartment in Hanoi by Flat6 Architects

This two-storey apartment was in a similar situation when we began to receive the renovation, which was in a newly built high-rise apartment building.

Partial Reconstruction and Interior Design of a Flat from 1936 in Warsaw

The project included interior design and a partial reconstruction of the interior of an apartment from 1936 in Warsaw, in the neighbourhood of Stara Ochota.

Apartment Lady, Ljubljana / Idealists Studio

When our team was chosen to design a new interior in one of Ljubljana’s newest buildings, the apartment was practically ready to move in – painted, with all the hardware installations, oak laminated parquet and a completed bathroom with ceramic tiles and sanitary equipment.

Casa Aglae, Chile / AFARQ Arquitectos

Casa Aglae is our proposal for a weekend house in Santo Domingo, a coastal area located 120 km. from Santiago. The strong winds that predominate in the summer from the west, made us raise the house in parallel to the length of the land, in east-west direction ...

Float House / Office of Mcfarlane Biggar

Designed by Office of Mcfarlane Biggar, Float House is the first floatation center in Vancouver, and one of the largest in the world. The...

Atypical Living Retreat Amidst an Industrial Landscape

The Krane is an aesthetic oasis amidst an industrial landscape on the edge of Nordhavn, one of the last harbours under renovation in Denmark’s capital. Leather, wood, stone and steel. They’re just some of the noble materials you’ll see in the furniture, designs and décor details.