“Under the Calvary” House Has Traditional Shape and Modern Interiors

- Advertisement -

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (1)

“Under the Calvary” house was designed by Slovakian studio Architekti Šercel Švec for a family of four.

Description by Šercel Švec: The area of architecture is placed in a centre of a small village Veľké Úľany (South West Slovakia). The ground is unique for its specific irregular shape which tends to be narrowed at the edge. This place is situated near to a protective zone of Calvary, an important municipal monuments with high vegetation.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (6)

Main concept of design is based on a markedly conservation of its authentic genius loci. The mass of the architecture forms on a traditional shape of a house located between the existing trees. Efforts to keep symbiosis with surrounding nature led to the connection of flat and sloped roof.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (8)

The two-storey building purposely respects the street line and its location opens up a view of the entire area. Steeper slopes of the roof to the south promotes the lightness and subtlety of garden and creates its nice background. Human scale brings airiness into the backyard and decreases towards the entrance which consequently seems less personal, but still attractive.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (4)

The house designed as open space can be comfortably used by four member family. On the ground floor is a hall accessible directly from the level of parking places for cars (grassing tiles). Right after the entrance the house offers a nice view to the garden passing through the living room and large glass wall. The bathroom with toilet forms the northernmost tip of the object with the entrance through the hall with wardrobe and technical equipment.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (5)

The daily places are partly divided by the mass of staircase. Dining room with kitchen and living room creates one operating circle whose circumference is the strongest architectural feature: connection of the exterior and interior. Open bedroom area adds breathability to the house. First floor serves as the night zone of the house with two separate rooms.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (9)

From the daily zone, there is an exit to the terrace and garden. The garden is designed in the context of flowers, useful plants and herbs. The realisation of the garden, including the selection, planting and treatment of existing trees as well, was accomplished with care and high attention.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (7)

The house construction just complete the main idea of preserving existing trees. The building is based on a reinforced concrete foundation slab, using cellular glass insulation to do not break the root system under the house and retain the original green high vegetation on the area. In the interior and exterior as well, there are used only natural materials as wood, stone, steel and concrete in its rough form.

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (10)

The entrance and courtyard facade is adjusted by wooden panelling, which is left to natural oxidation. Medium high fence is built only around garden area – it is formed to gabion with fulfilled and empty parts. The house looks small and compact and still benefits from native trees which maintain a comfortable climate in its interior and environment nearby. Thanks to the open space disposition of whole area, house and its surrounding keeps its holistic harmony of exterior and interior.

Architects: Architekti Šercel Švec s. r. o.
Project: “Under the Calvary” house
Location: Veľké Úľany, Slovakia
Area: 110.0 sqm
Photographs: Tomas Manina

Under the Calvary House Has Traditional Shape and Modern Interiors (3)

"Under the Calvary" House Has Traditional Shape and Modern Interiors

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

WeWork Office by Okra and Direct Painting Group

WeWork Corsham Street is our fifth project in collaboration with the global coworking provider. We were given the shell and core of a new building development and in 16 weeks, we completed a full design and build project over two floors.

Our Apartment, Moscow / Designers Pavel and Svetlana Alekseeva

The project "Our Apartment" is located in Moscow of Russia. The work was completed in 2018, with a total area of 56 sq.m. They were made by designers for themselves.

Dani Ridge Vacation Home / Studio Schicketanz

Slipping into a deep coastland shelf, this single-family home brings together multiple textures and design modes: heavy steel; perfectly-oriented wood beams; hand-installed rock walls; expansive glass.

120 Allen Street in Manhattan / Grzywinski+Pons

120 Allen Street located on the Lower East Side of Manhattan and is comprised of sixteen furnished studios and four furnished apartments with a...

Hereford Steakhouse: Interior and Furniture Design by Loft Kolasiński

Interior design and renovation was made for a newly opened restaurant specialising in hereford beef - Hereford Steakhouse. The majority of the furnishing and wood decorations (bar mosaic, wall and hangers) were designed and produced by Loft Kolasiński.

Green Magic Homes Brings Next Generation Sustainable Building Technology

Green Magic Homes, based in Miami, Fl, announces the official launch of their sustainable building technology Worldwide, and the introduction of their dynamic new...

Victorian Era House Completely Rebuilt by Eco Edge Architecture

With a hand drawn sketch by Neil Architecture, Eco Edge Architecture + Interior Design was engaged to complete the Sketch Design Stage, tackle a protracted Heritage planning process to enable a reconstruction of the Victorian era house and full Architectural documentation of the residence including all aspects of the interior design.

A Contemporary Reinterpretation of the 70’s by Fabio Fantolino in the City of Turin

Inside the large lounge, the suspended bench beautifully accompanies the eye from the american walnut bookcase along the windows, becoming functional seating, interrupted by the columns on which electric blue appliques are suspended, giving a touch of typical colour from the 70's.

Perimeter House / MAKE Architecture

Architects: MAKE Architecture Project: Perimeter House Location: Abbotsford, Melbourne, Australia Photography: Peter Bennetts In a lively, active industrial precinct the form of this house can be understood as...

Courtyard Residence / Ming Architects

Courtyard Residence is a family home designed by Ming Architects, a Singapore based design architect firm. From the architect: A 7m high double volume courtyard is the...

Wyoming Family Compound / Carney Logan Burke Architects

Carney Logan Burke was tasked to design an entire compound for a young family relocating from the San Francisco Bay Area to Wilson, Wyoming. The collaborative approach resulted in an open, airy, nature-inspired Wyoming family compound that makes the most of its site while meeting the needs of an active family.