Residential ArchitectureHousesCourtyard Cottage / Wolveridge Architects

Courtyard Cottage / Wolveridge Architects

Courtyard Cottage

Project: Courtyard Cottage
Architects: Wolveridge Architects
Practice team: Jeremy Wolveridge, Ricky Booth, Jet Leong
Builder and construction manager: Bartlett Architectural Construction
Structural/civil engineer: Keith Long and Associates
Landscape architect: Jack Reilly
Building surveyor: Nepean Building Permits
Location: Flinders, Victoria, Australia
Photographer: Derek Swalwell

Designed by Melbourne-based firm Wolveridge Architects, Courtyard Cottage is a single-storey courtyard home for a family of three.

The brief called for a home for a young family of three in central Flinders, a small coastal town along the Mornington Peninsula. The clients were located off-shore for the entirety of the design and build, though intend to move into the home in the coming years.

Courtyard Cottage 1

The design took queues from the proportion and material palette of the heritage cottages that are typical to Flinders, though the response proposed a contemporary interpretation more suited to open plan living and the costal environment.

Courtyard Cottage 2

Both the palette and construction methodology were kept relatively simple, not only to ensure the project was delivered on time and to a strict budget, but also to enhance both the textures of the materials and enable the clients own taste in artwork and furnishings to contribute to the space.

Courtyard Cottage 4

Despite its modest size, the house includes open plan kitchen, dining with a sunken living space, rumpus or second living, 3 bedrooms, two bathrooms, laundry, library/office or possible 4th bedroom and a generous carport.

Courtyard Cottage 3

The internal material palate has been kept deliberately neutral with a variety of subtle texture variation such as lime washed plywood, painted bagged brickwork, burnished concrete floor and oak floorboards with carpet in bedrooms. In general, materials and labour was sourced locally and the contractor, Bartlett Architectural Construction, were able to produce a high quality build in accordance with the proposed design.

Courtyard Cottage 6

The kitchen utilised affordable materials detailed in a sophisticated manner to produce a centrepiece of the living space. It includes a reconstituted stone island bench with brushed stainless steel back bench, v groove painted lining boards, light laminate cupboards and feature mirror cabinets.

Courtyard Cottage 7

A sculptural fireplace and BBQ that is centrally located in the courtyard and accessible directly from the kitchen and dining room helps complete the fourth wall of the courtyard which enjoys good natural light, whilst also providing shelter from costal winds. Passive sustainable design is inherent in Wolveridge Architect’s design process and the courtyard typology allows all rooms to receive a strong connection to the landscape whilst also allowing good opportunities for cross ventilation.

Courtyard Cottage 8

Courtyard Cottage 10

Courtyard Cottage 14

Courtyard Cottage 11

Courtyard Cottage 12

Courtyard Cottage 16

Courtyard Cottage 18

Courtyard Cottage 21

Thank you for reading this article!

Concrete Light House with Attic, Basement and Swimming Pool

“As such, the design creates an inward-looking house with an external screen, which not only controls the sun but also views in and out of the house,” explains Han Loke Kwang, HYLA Architect’s Founder

Nulla Vale House and Shed / MRTN Architects

Just past the airport the landscape changes from tract housing to pastoral land and small rural communities. Dotted along the drive are old agricultural outbuildings and early settler dwellings. Nostalgia for this connection between land and building was the guiding principle for our Nulla Vale House and Shed.

MAKE Architecture Adapted Japanese Sliding Timber Screens to Renovate an Australian Home

Amado are external sliding timber screens used on Japanese traditional houses to protect the inner layers of shoji screens from the weather. The Amado House adapts sliding screens to address Australian conditions, moderating harsh sun and discouraging blowflies with flywire replacing rice paper.

Acacia House – Private Residence with a Lounge Arranged on the Rooftop

Located on a hill in a quiet suburb situated 40 miles northwest of Los Angeles, Acacia House by Hunter Leggitt Studio is a small paradise, a welcoming and relaxing residence for a busy family that travels a lot.

Cool Workspaces: Take a tour of Dropbox’s San Francisco Headquarters

Dropbox, as a company and culture, is authentic through and through. But while the company’s unprecedented success demands an element of seriousness, part of staying authentic means sticking to its startup roots.

Related Articles