Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

Project: Mill Valley Cabins
Architecture: Feldman Architecture
Contractor: JP Builders
Green Roof and Landscape Design: Jori Hook
Structural Engineer: Yu Strandberg Engineering
Geotechnical Engineer: Miller Pacific Engineering Group
Location: Mill Valley, California, United States
Photo Credits: Joe Fletcher

An artist and an avid gardener/yoga enthusiast, the Mill Valley Cabins residents were looking to situate their growing retirement pursuits in spaces that would capture the imagination.  The steeply sloping site that had long been their home offered seclusion and inspirational views within a woods of impressive pines and redwoods. Dividing their programmatic needs into separate cabins allowed the two small structures to be placed lightly between existing trees with minimal re-grading of the site and gave each a different view of the woods. The planted roof of the lower building provides a quilt-like garden for the artist to look down upon. The green roofs blend with the hillside and provide a canvas for the client’s love of gardening. The simple and modern interiors of the studios offer spaces for quiet reflection among the trees.

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

“In order to delicately create the needed extra space in the densely wooded hillside, we separated the art & yoga studio from the guest suite into small, removed structures and dug them into the steep hillside. The upper cabin overlooks the lower, which is largely hidden behind its artfully planted garden roof.” – Jonathan Feldman

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

artist studio, California / Feldman Architecture

green roof, California / Feldman Architecture

green roof, California / Feldman Architecture

retreat, California / Feldman Architecture

retreat, California / Feldman Architecture

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

Mill Valley Cabins, California / Feldman Architecture

plan

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

The Commons by Breathe Architecture

The Commons, by Breathe Architecture, is situated in East Brunswick, six kilometers from Melbourne’s CBD. Clad in a chevron-patterned façade, the building is a raw and captivating piece of architecture. It’s also the prototype for a new development model, called Nightingale, which aims to transform the way that apartment buildings are financed and designed in Australia.

A Historic Victorian Cottage in San Francisco Gets an Inspiring Upgrade

A historic Pelton Cottage survived the 1906 earthquake and fires only to be almost completely destroyed by a fire in 2013. Into this near blank slate we designed a “house within a house”, creating a two story volume and light shelf to bounce southern daylight between levels of the residence.