Residential ArchitectureHousesVancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

Project: Vancouver Courtyard House
Architects: Leckie Studio Architecture + Design
Location: Vancouver, Canada
Area: Size: 2250 sf
Photography: Ema Peter
Text by Leckie Studio

Vancouver Courtyard House is a study in scale and proportion. The central three-sided courtyard serves to introduce light and air into the center of a relatively long and narrow floor plan, effectively introducing a third ‘middle yard’ to the otherwise typical front and rear yards. The roofline slopes to the courtyard from the front, rear, and east side yards. These slopes are expressed on the elevation of the west façade and introduce dramatically vaulted ceilings to the upper floor section. Additional carves to the overall massing provide cantilevered shelter at the front entry as well as solar shading at the south-facing rear patio. Vertical wood fins on the north façade provide visual privacy from the street, while a two-storey vegetal screen provides additional privacy to the courtyard from neighbour overlook to the west.

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

The interior spaces offer a modest scale that have a certain resonance with the post-war bungalows that characterize the existing housing stock of the surrounding neighbourhood. However, while the actual areas of the living room and kitchen/dining rooms that flank the courtyard are relatively modest, the perceived areas of each are effectively doubled as the fully glazed courtyard merges with each of those spaces.

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

Private areas are located on the second level with the master suite located facing the street, second bedroom and den located off the rear yard, and office space overlooking the central courtyard. While openings on the main level are characterized by floor-to-ceiling fixed windows and sliding glass doors, the second floor is characterized by discrete punched openings and strategically located skylights that reinforce an additional sense of privacy and introduce a provocative experiential dialectic between the upper and lower volumes.

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

kitchen, Leckie Studio Architecture + Design

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

bedroom, Leckie Studio Architecture + Design

bathroom, Leckie Studio Architecture + Design

Vancouver Courtyard House by Leckie Studio Architecture + Design

Subscribe to our newsletter

The Hawkers Revolution Lands in Madrid with its First-Ever Physical Store

A Hawkers Madrid Store space that faithfully reflects the values of the Hawkers product, through finishings that mix marble and stainless steel, meeting that attention to detail that engages the buyer’s whole experience in the store.

Hayarden School – Community Project for Children of Immigrants

The Hayarden School, located in South Tel-Aviv, in Hatikvah quarter, educates 500 children of refugees and children of immigrants. The school was originally built in the 60's.

Barley Mow Centre, London by Ben Adams Architects

Our remit for the Barley Mow Centre was to demolish a single storey shed, built in the 1970s, and replace it with a six-storey office building, with improved and rationalised circulation throughout.

Managing Living Trees and Natural Wood to Enhance Architectural Design

With adequate forestry practices, natural wood can be a sustainable construction material. In biophilic design, plants are commonly incorporated into a home’s interior design

San Anselmo House / Shands Studio

In Marin County, architect Barbara Shands creates San Anselmo House for her family. Description by Barbara Shands: Envisioned for direct access to the outdoors and...

Recommended Stories