Venice Residence / Rios Clementi Hale Studios

- Advertisement -

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios

Architects: Rios Clementi Hale Studios
Project: Venice Residence
Location: Venice, California
Size: 4,000 sq. feet
Year 2018

The design for this single-family home, guest house, pool and landscape in Venice, CA solves many complex challenges – limited space, urban density and community resistance – and couples them with climatic opportunities to create a comfortable, open, airy home that grows organically from the issues that define the site.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 1

Designed specifically for the Venice lifestyle, indoor-outdoor spaces take advantage of every inch of an extremely narrow lot. Every room opens onto the outdoors, making the home feel like a garden pavilion. Minimal but elegant landscaping in the side yards maximizes the feeling of openness.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 2

The home’s interior features the same kind of continuity. A concrete floor begins outside the front entry, and extends all the way through the house to the pool deck. Plaster walls are tinted the same color as the floor. Sliding glass doors between the central entertaining space and the pool disappear completely behind the exterior walls when completely open.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 3

The second floor is composed of two folded white planes, each containing a bedroom suite. They interlock at the central staircase, a dramatic and airy vertical space with views of the double-height outdoor dining area.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 4

The Venice residence is broken into two staggered volumes to maintain sightlines to the neighborhood and street. Its peaked roofs are a nod to Venice’s traditional craftsman-style cottages. Not only do they make the house less imposing; they afford extra-high ceilings in the master suite.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 5

A street-side garden sits outside the low front fence, establishing a relationship with the sidewalk. Behind the fence, the house’s inviting front porch continues that conversation all the way to the main entry.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 7

The orientation and openness of the house also takes advantage of the environment. The bulk of the house is organized in a roughly east-west bar. The bar is mostly opaque on the south side blocking the heat from the southerly sun with many windows on the north side looking towards the Santa Monica mountains from the second floor. The entire ground floor as well as the east and west ends of the second floor can be completely opened by moving the large sliding glass walls and doors to draw the ocean breezes through the house.

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 6

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 8

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 9

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 10

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 11

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 12

Venice Residence by Rios Clementi Hale Studios 13

- Advertisement -

Sink Vessel Design: A Cup of Coffee in the Bathroom

How much creativity can be found in a cup of coffee? It seems like enough, since a cup of coffee has inspired the designers Sandro Meneghello and Marco Paolelli  to create this unique sink vessel design.

Wildwood Kitchen Liverpool / Design Command

Wildwood Kitchen, a trendy bar and restaurant is located in the old entrance to the Clayton Square Shopping Centre, situated minutes away from Liverpool...

D79 House – Friendly Home with a Lounge and Kitchen Open Space

Polish studio Mode:lina Architekci designed the D79 House for a young family with preschool children. Description by Mode:lina: "We are a family with little children, who...

High-altitude suspension bridge made of glass opens in Hunan, China

A high-altitude suspension bridge with glass-bottomed opened Thursday in China. The bridge spans the gap between two cliffs at the Shiniuzhai National Geological Park in...

Clapton House – In With the Old and With the New / Scenario Architecture

Clapton House is an extension and renovation project completed in 2016 by London-based Scenario Architecture. Project description: Our clients have been living in their ground...

Jackson Hole House in Wyoming / McLean Quinlan Architects

Jackson Hole is perched high above the town of Jackson with wide views of the snow capped peaks and vast valley of the Grand...

Modern Holiday House Inspired by Forest Cabins

The terrain that slopes gently towards the sea is typical of Cap Ferret: a small forest of strawberry tree, yucca and pines. The challenge was to design a modern holiday house that would exist in harmony with its surrounding landscape and have a limited impact on the existing vegetation.

Edgemont Family Home Completely Clad in Black Metal

The concept for this Edgemont Family Home was inspired by the surrounding coastal rainforest and the homeowners love for mid-century design. To enter the house you are brought down several steps, through the soft pink front door, into the main floor of the home.

NF House by Navot Rubin Architecture

NF House was designed by Navot Rubin Architecture for a family with four children. The house has an area of 260sqm and is located...

Glen Park House by McElroy Architecture

We telescoped the Glen Park house apart to gain more height on all levels, and created a double-height entry volume at the street front. A kitchen by Henrybuilt dominates the open plan, and an extension at the back with large sliding doors opens to the garden beyond.

Pacific Pavilion by Studio John Irving Architects

The Pacific pavilion opens out in two directions, to the east (ocean) and to the west (farm). The views in both directions seem to go forever, the rolling hills give the ocean views a run for their money. The remote location meant the project needed to be manage extremely well and it also needed to fit within a challenging timespan.