Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture

- Advertisement -

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (1)

The Palatine Passive house is an urban infill project in a vibrant and up and coming neighborhood of Greenwood in North Seattle. As a certified Passive House Consultant and certified Passive House Builder, principal architects Tiffany Bowie and Joe Malboeuf combine a highly integrated process through every step of the project.

Thanks to an airtight envelope, continuous high-performance insulation, and managed solar gain, the Palatine Passive home uses 90% less energy than required by standard building code. The design employs a continuously filtered heat and moisture recovery ventilation system, resulting in excellent air quality and temperature-control for a healthy, comfortable living environment.

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (2)

“With depleting natural resources, designers and builders have a social responsibility to educate our clients and try to do our part,” says Principal Architect Joe Malboef. “Passive house will eventually become the norm as the energy code slowly shifts towards the standard.” Kirio, a home management & control system, monitors all major energy components, optimizes efficiency based on living patterns, and allows residents to manage lighting, cooling, heating, and ventilation from a simple phone app.

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (3)

In addition to a high level of technological efficiency, the Palatine Passive House is aesthetically designed to integrate into the surrounding neighborhood, creating a space that is both inviting and inspiring. The distinctive herringbone façade is fabricated from hand-charred cedar, adding a twist to a classic northwest building material.

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (4)

The dark patina complements the lush, tree-lined neighborhood streets, while the “shou sugi ban” treatment naturally seals the cedar, eliminating the need for regular maintenance in a rainy Seattle climate. Once inside, the large windows and white, minimal interior maximize natural daylight to create a welcoming, bright space. As Tiffany Bowie, Principal Architect describes, “Joe and I are influenced by Scandinavian architecture that exhibits simple forms, clean lines, natural materials, and thoughtful daylighting. We like keeping our designs simple while adding in our own unique details or using materials in new ways.”

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (5)

Situated in the highly walkable, family-friendly Greenwood neighborhood, the Palatine Passive House is designed with maximum comfort, health, and livability in mind. With their most recent project, Malboeuf Bowie Architecture opens up new possibilities in efficient design, demonstrating the future of high performance residential construction.

Architects: Malboeuf Bowie Architecture
Project: Palatine Passive House
Location: Greenwood, Seattle, US
Size: 2700 sf
Construction: Blue & Yellow Builders
Photography: Shea Pollard

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (6)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (7)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (8)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (9)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (10)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (11)

Palatine Passive House in North Seattle by Malboeuf Bowie Architecture (12)

Thank you for reading this article!

- Advertisement -

Sommarhus T, Sweden / Johan Sundberg Arkitektur AB

In the north eastern part of Ljunghusen, next to the Falsterbo channel, the forest is lower and slightly more sparse. The ground consists only of sand. In this scene, we have placed this summer house for a family of four.

Lake Tahoe Estate – distinguished and iconic home

Lake Tahoe Estate is a gorgeous residence designed by architect Dennis E. Zirbel. Description by Dennis E. Zirbel: The Owners wanted to create a Lake...

Hatley House / Pelletier de Fontenay and François Abbott

Approaching the Hatley house from the nearby dirt road, one immediately recognizes the high-pitched gables so typical of the area. The roofline stands out above the rolling hills: three gables clustered together in an unusual way.

Spectacular gemstone sculptures by Lawrence Stoller

Lawrence Stoller is a pioneer in the art of sculpture in Megagems (cut minerals and rocks, plus precious), known for its spectacular works, inclusively...

Bar House in New York / Audrey Matlock Architect

The Bar House site is 13 acres of gently sloping land abutting a 500 acre protected forest preserve. Access to sunlight and views informed our strategy to locate the structure at the site’s highest elevation. Two linear volumes are stacked in perpendicular fashion.

Live/Work Apartment in a Former Biscuit Factory in Bethnal Green, London

This skilfully designed live/work apartment have been entirely redesigned by multidisciplinary architectural studio SUPRBLK and the result is a wonderfully versatile set of rooms, ...

Public Gallery and Cultural Space – GaP / ORA Studio

GaP / Gallery and Space is a new cultural space which aims to educate the public about art and to keep the interest in art alive in the town of Znojmo. GaP is run by the Art to Znojmo Association

Coogee House / Madeleine Blanchfield Architects

Coogee House is a residential project recently completed by Madeleine Blanchfield Architects. This alts and adds project involved converting an existing 1920’s duplex apartment...

Muraste Cottage in Estonia by KUU Architects

The concept of the Muraste cottage is based on the archetypal koda, which has been modernized in form and function. The cottage in Muraste consists three koda units – one for sauna, one for livingroom / kitchen and one for bedroom / bathroom.

A Concrete Vacation Home as Minimal as a Gallery

This concrete vacation house is located on the banks of the river Hvítá, a two-hour drive east from Reykjavik. The site is a moss-covered hilly area with views over a quiet bend in the glacial river in the spring; the river floats icebergs from the glacier through the nearby bend in the river, toward the sea some 100 kilometers away.

The Burj Residence in Dubai / VSHD Design

The Burj Residence is located in one of Dubai’s busiest residential neighborhoods and accordingly surrounded by many low rise houses.