Residential ArchitectureRenovation ProjectsVenice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Project: Venice Bungalow
Architects: Studio Benson with Shortridge Architects
Location: Venice, California
Area: 1300 sqft
Photo Credits: Eric Staudenmaier

This 1922 Venice Bungalow retains its exterior charm with original wood-sided facades, column details and thick trims. The addition of two contrasting white volumes increases the square footage from 1,000 to 1,300-square-feet. Public and private portions of the house nest together along a thickened wall of millwork and are only visible to one another through a “hidden” door. Exposed ceiling vaults and carefully placed skylights bring in light and expand the volume of the otherwise small home.

living room, Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Walls of glass marry the surrounding garden, deck and fire pit with the interior space to give the entire house a sense of serenity and privacy. Long axial views contrast with contained, cozy sitting and sleeping spaces to maintain the illusion of expansiveness. White brick walls and foliage-covered trellises connect the rear studio to the main house and hide tightly packed functions of storage, utilities and parking within a 4,000-square-foot lot.

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

kitchen, Studio Benson and Shortridge Architects

dining room, Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

bedroom, Studio Benson and Shortridge Architects

bathroom, Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Venice Bungalow by Studio Benson and Shortridge Architects

Lazor Office Envisioned This Inspiring Custom Home as a Stack of Blocks

Local architect Charlie Lazor of Lazor Office envisioned this inspiring custom home as a stack of blocks, and played with direction and opacity on each to produce open and enclosed interior spaces. Solid blocks of private spaces, are stacked in an open, laced pattern to form voids for shared living space.

Former Dominican Church Turned into a Modern Library in Athy, Ireland

The building, inspired by the spirit of Vatican II in the 1960’s, has been converted into a state-of-the-art library and auditorium for the local community

Extra Room by Studio 3Mark

The extra room is a white prism, white plastered walls and light gray sheet metal roof, on which the black sheet inlays that frame the windows

Innovative Furniture for a Expressive Room

SuiSo is a design studio from Guadalajara, Mexico, which promotes an innovative concept of modular furniture, drawings and decors that offer the option to...

Domain Apartment Offers a Timelessly Elegant Retreat in Melbourne

Located in the historic Boyd designed Domain Park Flats, this apartment offered near pristine preservation of the 1959 original design. Respecting the original design and by adding contemporary interior elements, Domain apartment offers a timelessly elegant retreat in the middle of Melbourne.

Related Articles