facebook

Verrierdale Tent House / Sparks Architects

Verrierdale Tent House by Sparks Architects

The Verrierdale Tent House is a custom residential canopy structure, designed by Sparks Architects. The house features a retractable ceiling system to fully appreciate the surrounding environment. The walls and doors also manually slide away, allowing an exceptional interaction with nature. The fabric roof shelters the house below from heat, rain, and leaves, while allowing through maximum light.

From the architect: This forest clearing addressing a pocket of rainforest in the Noosa hinterland, is approached through a typical neighbourhood of rural houses and acreage dwellings. The journey to the house continues from the street via a winding bush track through the forest which acts as a threshold between the constructed world and that of the clearing, a place remnant of early settlement in the region; a camp.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 1

Flanking the northern side of the camp is a lush tropical wall of trees, 40m tall. A small creek along this boundary also provides a riparian corridor for local flora and fauna.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 2

Due to the limited size of the clearing the house needed to address the full height of the forest ‘wall’ and look to capture the sky above, or risk a feeling of confinement. The scale and density of the surrounding forest also reduces winter sun penetration and ultimately creates its own micro-climate.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 3

The brief called for a 3 bedroom family dwelling with a central open plan living and kitchen space. Responding to this and the unique site, the living space feeds to east and west corridors providing bedroom access, and nooks for study, day bed and storage. The pavilion running along the east-west contour allows all rooms to enjoy the rainforest view to the north maximizing winter solar gain.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 4

The architectural response is a duel concept pairing an operable insulated box for cooler months that allows habitation to a tent-like amenity in warmer months. The walls, or doors, of the box slide open manually, while the roof, or lid, has an automated sliding operation. With the roof fully open the translucent tent membrane comes into view and a new volume, light, and material is experienced. As the doors slide open the forest wall becomes an architectural element; a natural wall that contains a broader space of the house plan, stretching it across the remaining clearing and garden.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 5

The tent roof serves as a ‘fly roof’ above the insulated roof and takes the brunt of the heat load. The void between the two roof elements allows for a simple stack ventilation process. The varied pitches of the tent roof maximise winter sun penetration and protects the east, west and southern exposures.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 6

The choice of dark grounding colours for the box forms a contrast against the white tent and supporting structure. A relationship between the two is nevertheless achieved through subtle shaping of the box – rounding the corners of the building and cabinetry, and expressed CHS columns.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 7

Two primary architectural elements; shelter and security, are tested within this proposition. A dual mode of habitat is achieved – an enclosed and sheltered mode, and the other open and expansive allowing the occupants a direct relationship to their natural surroundings. The building ultimately provides a spatial opportunity that flexes between an interior and an exterior condition at the users’ discretion.

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 8

This deceptively small yet undeniably dynamic building allows for the owners to live simply and comfortably whilst maximizing their engagement with a very special site.

Architects: Sparks Architects
Project: Verrierdale Tent House
Architects in Charge: Dan Sparks, Michael Cornish, Rabea Stader, Patrick Ozmin
Area 344.0 m2
Location: Eumundi, Queensland, Australia
Project Year 2016
Photography: Christopher Frederick Jones

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 9

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 10

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 11

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 12

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 13

Verrierdale Tent House by Sparks Architects 14

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Slack Headquarters in San Francisco / Studio O+A

When Slack asked O+A to create its new multi-floor headquarters in San Francisco one design story presented itself immediately. Slack’s CEO Stewart Butterfield is an outdoorsman, a hiker who goes off grid every year and recharges in the various types of wilderness

La Barque Retreat / ACDF Architecture

La Barque retreat is a hyperactive family’s peaceful shelter. Located on the shores of Lake Ouareau in Saint-Donat, the house was inspired by the owners’ love for the northern landscapes.

Designer Yaroslav Galant and Spectacular Wood Burning Technique

Yaroslav Galant is the founder and main designer of "Yaroslav Galant innovative design" company. His collection of burnt furniture “Born 2B Burn” and the...

Small Fisherman’s House in Toulon Transformed into a Bright Family Home

Nestled on the heights of the district of Mourillon in Toulon, this small fisherman's house has been completely renovated by Marseille-based architecture firm vGH Company.

Boulder Retreat by Carney Logan Burke Architects

The Boulder Retreat’s program called for a modest but expandable residential program to be interpreted in an architectural language that is abstract rather than literal in referencing the ubiquitous “western log cabin.”

Old Carriage House Transformed into a Live-Work Studio

The Wells Fargo building, located in the Hamilton Park neighborhood in Jersey City, was built at the end of the 19th century as a stable for the company’s iconic stagecoach horses. Our clients, who are working artists, had acquired the double-height ground level space hoping to transform it into a live-work studio.