Residential ArchitectureHousesSawmill House: Sustainable Architecture by Reusing Waste Concrete

Sawmill House: Sustainable Architecture by Reusing Waste Concrete

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (1)

Project: Sawmill House
Architects: Archier
Location: Yackandandah, Victoria, Australia
Photographer Ben Hosking

Sawmill House is a Victorian Architecture Awards winning project 2015, New House under 200m2 category, commendation Sustainable Architecture. The house was designed by the Archier Studio and is located in Yackandandah, Victoria, Australia.

The architect’s description: Befitting a regionally based sculptor, Sawmill House is a hand crafted upgrade from his existing rather rustic bohemian abode.

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (6) (Custom)

Working closely with the client, whom was a family member, the design developed as a conversation rather than a regimented document. Comprised of 270 one ton concrete blocks, Sawmill House explores the possibility of positively leveraging the thousands of tons of concrete that goes to waste each year.

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (5)

Crisp steelwork frames the unfinished blocks and unifies the building. The plan, born from a civic origin, was developed during construction to include a private courtyard and operable roof.

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (3)

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (11)

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (13)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (2)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (3)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (8)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (9)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (10)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (7)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (15)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (14)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (5)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (6)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (17)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (1)

Sawmill Residence is a Victorian Architecture Awards winning project 2015 (13)

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (12)

Sawmill House sustainable architecture by reusing waste concrete (8)

Two Floors Attic in Torino / Officina 8A

Italian architecture studio Officina 8A has redesigned this lovely two floors attic located in Torino. From the architect: Levels that were divided vertically and horizontally...

Shefford House by Atelier BOOM-TOWN

Nestled on the south side of Mount Shefford (Québec, Canada), the Shefford House is divided into three main volumes that follow the curves of the land.

Contemporary Alterations and Additions to an Existing Weatherboard Edwardian Residence in Melbourne

This project is for modest yet highly detailed contemporary alterations and additions to an existing detached weatherboard Edwardian residence with a rear Western aspect in Camberwell, Victoria. As well as the proposed living area additions, the brief called for the upgrading of existing bath rooms, wardrobes, improved internal circulation, the provision of a swimming pool, and landscaped utility areas.

Best Wet Room Ideas For Those On A Budget

Discover the prospect of owning a wet room within your budget, with a list of affordable essentials that will give you the world-class wet room you want.

Off-the-Grid Sustainable House in Victoria’s Central Highlands

Sitting peacefully in an open field, this off-the-grid sustainable house captures the views without compromising on environmental performance. Located at Franklinford in Victoria’s Central Highlands, the four-bedroom home is shared between two families, providing a gathering place for the extended family and a place to relax and relish the joys of rural life.

Related Articles