Wychwood House by Reflect Architecture

Wychwood House by Reflect Architecture

Project: Wychwood House
Architects: Reflect Architecture
General Contractor: Ripple Projects
Home Accessories: Hopson Grace
Furniture: Büro Klaus
Art: Nicholas Metivier Gallery
Location: Toronto, Canada
Project size: 635 sf / floor. Two floors
Completion date: 2020
Photo Credits: Riley Snelling

When our clients bought this 1200 sf house near Wychwood Barns, they knew their family of four would be living in close quarters. The design brief was then straightforward, and centred around maximizing use and light without conceding to an addition.

Wychwood House by Reflect Architecture

Reflect Architecture approached the project with two main focal points: how to create open, long views through the architecture while maintaining a sense of intimacy that is inherent to any modest home. As opposed to simply knocking down walls and opening up the space, the team created independent and unique areas on the ground floor that are connected by a single, full-length view corridor that links the front and back doors. This corridor also visually unites the home’s two staircases, which were unstacked in order to provide generous height above each stair and allow light to move around the centre of the house.

Wychwood House by Reflect Architecture

On the second floor, the team pulled two bathrooms into the core and pushed the bedrooms to the exterior to prioritize windows. With space being a limitation and the stairs remaining where they were, the primary bedroom at the front is connected to its ensuite through a bridge over the stairs; again, opening up new and unexpected views and connections within the home.

kitchen, Reflect Architecture

staircase, Reflect Architecture

Wychwood House by Reflect Architecture

bedroom, Reflect Architecture

bathroom, Reflect Architecture

Wychwood House, Reflect Architecture

See More Images in Gallery

Must Read

blank

ZEB Pilot House – Zero Emission Building by Snøhetta

Located in Larvik, Norway, ZEB Pilot House is a Zero Emission Building designed by Snøhetta Architecture and Design. Description by Snøhetta: Plus House Larvik is a pilot...