facebook

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

Project: Le Prinsaeu, Dilapidated Barn Conversion
Architects: SOUP Architects
Location: Guernsey, Channel Islands
Structural Engineer: BML
Main Contractor: Homefield Services Limited.
Photographer: Jean-Christophe Godet & SOUP Architects
Awards:
Winner – Guernsey Design Awards (Heritage) 2020
Winner – Guernsey Design Awards (People’s Choice) 2020

In 2016 SOUP Director Jamie Le Gallez purchased a dilapidated barn in St. Saviours dating back to 1858. The listed barn is a typical two storey granite structure set within a small farmstead. It was important to retain the identity of the barn, whilst meeting all the technological and social requirements of a modern family home.

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

Passing between the old and new elements of the building through the front door emphasises the distinction between the sensitively adapted areas and the uncompromised extension.

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

The living space is organised around a double height internal courtyard space and stair which accesses bedrooms, study, snug and library on the first floor. This bold intervention gives a spatial generosity not usually experienced in barn conversions. The existing openings, beams and proportions heavily informing the plan and spatial arrangements. Carefully positioned rooflights allow the central space to be flooded with light and provide rapid ventilation when required.

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

All the modern technological interventions, including the kitchen have their own dedicated space in the new extension, which expresses a contrasting architecture, fenestration and internal layout. Rather than copying an historic style, the design is driven by the functions it contains. A non-fossil fuel heat source, low energy electricals, and a high thermal performance surpass the requirements of a new build dwelling.

living room, SOUP Architects

A natural, tactile and muted palette of materials complement the existing granite barn structure. Sensitive detailing creates harmonious transitions between different materials. Micro cement and white oiled timber floors, white oiled joinery and wall panels, exposed beams, white walls and black stained veneered panels allow the original forms and materials to be highlighted without competing. The result is a highly considered and comfortable modern family home.

kids, SOUP Architects

dining room, SOUP Architects

staircase, SOUP Architects

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

suite, SOUP Architects

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

A Dilapidated Barn Converted into a Comfortable Modern Family Home

Subscribe to Our Newsletter

To be updated with all the latest news, offers and special announcements.

Argyle Winery Tasting House, Oregon / SERA Architects

Shifting wine production from Dundee to nearby Newberg provided Argyle Winery with the chance to reinvent its visitor experience and transform what was once wine production facilities into a world-class, 21st-century wine destination.

Minimalist Interior Design with a Rigorous Aesthetic by Guilherme Torres

PV House is the latest interior design project developed by Brazilian designer Guilherme Torres. The architect looks up for a minimalist approach when designing this home, every element comes together in a harmonious interior design.

Penthouse Loft with Dramatic View of the New York City

A professional couple in New York City commissioned us to design a home that could serve as a soothing oasis within the city. They...

Renovation of a Catalan Architectural Heritage Building

Calella is a heritage building fully rehabilitated by Barcelona-based Lluis Corbella. With an area of 766 square meters, the house is located in Calella de...

MMMMMS House Provides a Straight Relationship with the Surrounding Landscape

Through blurring the usual concepts of inside and outside, the MMMMMS House provides a straight relationship with the surrounding landscape while offering intimate inner...

Little Venice Residence / Originate Architects

This Grade II listed 1860s residence in the Little Venice Conservation Area of London had undergone successive decades of alteration, resulting in the almost complete loss of all internal historic architectural detailing.