Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

Project: Jaffa Apartment renovation
Architecture: Pitsou Kedem Architects
Location: Jaffa, Israel
Total site area: 280 sqm
Total floor area: 210 sqm
Design: 2015-2019
Program: single family home
Photo Credits: Amit Giron
Text by Pitsou Kedem Architects

Adjacent to the side of the hill rock on the edge of ancient Jaffa Port, this apartment is a collection of 300-year-old spaces built around a central patio.

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

The basis of the concept – searching for a stitch between Ottoman architecture and the contemporary architecture of the studio, and the connection between ancient building traditions and innovative technologies – such as glazed arches without divisions in axial opening and roofs containing modern infrastructure.

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

In the design of the Jaffa apartment, an engineering effort was invested to connect the spaces in scope to create a flow between them. The original stone used to build the vaults was exposed and treated, and the arched doorways that were opened were filled with glass doors in blackened bronze frames, revolving around a central or lateral pivot. The levels have been redesigned to accommodate the desired uses and a smoothed concrete floor unites the interior and patio.

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

The main design gesture is expressed in a dynamic metal cladding, which “travels” along the stone walls and accompanies them, containing behind them electrical pipes, air conditioning systems, stone niche storage and more. Occasionally, the wall cladding meets a joinery element and is functionally accompanied by it as a door, bed back or railing.

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

floor plan

The interior partitions were designed in carpentry and detached from the stone vaults to create subspaces in the arched open space.

kitchen, Pitsou Kedem Architects

Access to the Jaffa apartment is via stairs leading to the patio that takes advantage of the Mediterranean climate. The stairs are accompanied by a bronze railing adapted to the harsh weather conditions near the sea. From the patio that forms the center of the house, the various spaces are split. The main space includes a living room facing the sea terrace, master bedroom, kitchen and dining area. The patio has access to two more bedrooms and bathrooms.

living room, Pitsou Kedem Architects

section

The material palate is minimal and includes concrete, stone, light wood, aluminum inside and bronze outside, and a combination of bronze shades to reflect the unique environment.

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

bedroom, Pitsou Kedem Architects

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

living room, Pitsou Kedem Architects

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

Jaffa Apartment, a Collection of 300-year-old Spaces Built Around a Central Patio

blank

Newsletter HomeWorldDesign

To be updated with all the latest projects

Most Recent

Most Popular

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Myrtle View House, Portland / In Situ Studio

Tucked on a steeply sloping site with expansive views of the city and mountains, Myrtle View House is a complete reimagining of an existing 1950's residence.  The compact low form with dark stained wood and simple detailing allows the house to maintain a low profile and quietly nestle into the slope. 
Low-Maintenance Weekend Retreat in Texas by Wernerfield 2

Low-Maintenance Weekend Retreat in Texas by Wernerfield

This weekend house is located on a beautiful wooded site on Cedar Creek Reservoir. The project program included the design of a main residence, guest pavilion, storage barn and various ancillary architectural features. The goal of the design was to provide an artful and low maintenance retreat that would blend in with the site.
XU Fu-Min

Returning Hut Gives a Feeling of Cutting Off from the Noisy City

FM.X Interior Design has designed Returning Hut, a retreat with a simple and clean design that offers a peaceful life away from the city...

Collage Mirror- Fresh and Dynamic Mirror Mosaic

Collage Mirror is the last piece created by Amarist, a studio of artists, designers and architects based in Barcelona. The Mirror was conceived as a...
Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

Ski Country House: Mountain Air Outside, Mountain Feeling Inside

Majestically placed on its wooded perch in the heart of the Eastern Townships, this ski country house is destined to both dominate and blend in with the decor.

More Articles Like This